Опрез - бујице избациле мине

Центар за уклањање мина у БиХ /БХМАК/ саопштио је данас да су водене бујице на неким мјестима избациле неексплодирана убојна средства, због чега се обавјештавају сви тимови за спашавање и грађани који чисте поплављена подручја да не журе у тим активностима.

Босна и Херцеговина 19.05.2014 | 19:04
Опрез - бујице избациле мине

Из БХМАК-а поручују да за сада није регистровано страдање грађана од мина, али има информација да су неексплодирана убојна средства разбацана на подручјима на којима је становништво било евакуисано.

"Упозоравамо становништво да до експлозије може да дође и у случају најмањег контакта са минско-експлозивним средствима", наводи се у саопштењу.

Из БХМАК-а скрећу пажњу грађанима да минско-експлозивна средства, уколико их уоче, обиљеже импровизованим ознакама и да их не дирају, помјерају или односе на депоније.

"О њима обавијестите надлежне органе - Цивилну заштиту, полицију, припаднике Оружаних снага БиХ или тимове БХМАК-а", истиче се у саопштењу.

Сви оперативни тимови БХМАК-а присутни су на подручјима гдје се вода повукла с циљем прикупљања информација о промјенама граница минско сумњивих површина које су проузроковале водене бујице и клизишта.

Потребно је да спасилачки тимови успоставе сарадњу са тимовима Цивилне заштите и регионалних канцеларија БХМАК-а, нарочито за локације које су низводно од мински сумњивих подручја.

Скреће се пажња међународним и домаћим спасилачким тимовима да не користе алтернативне путеве без претходне провјере и консултације са БХМАК-ом и надлежним цивилним заштитама о потенцијално минираним
подручјима.

Коментари / 0

Оставите коментар