Ниво воде опада

Водостај на брани Хидроелектране Модрац у општини Лукавац опада у просјеку два до три центиметра, а испуст воде је 209 метара кубних у секунди, саопштио је Федерални оперативни центар Цивилне заштите.

Босна и Херцеговина 19.05.2014 | 16:57
Ниво воде опада

На подручју Тузланског кантона без струје је око 660 потрошача у опшинама Тузла, Лукавац, Теочак и Грачаница.

Комисија за процјену штета у општини Грачаница је на терену, у Мјесној заједници Прњавор формирано је језеро које пријети цијелом насељу, проходан је магистрални пут за Тузлу, али не и за Добој.

Општински Црвени крст прикупља неопходне намирнице и остале потрепштине које редовно одвози у најугроженија подручја.

У Доњим Брешкама у општини Тузла покренуто је клизиште које је угрозило један стамбени објекат, док је клизиште у Зелињи Доњој, у општини Градачац угрозило два стамбена објекта.

У току дана у општину Сапна биће упућена цистерна са водом за пиће и 20 припадника Оружаних снага БиХ, који ће бити радно ангажовани на подручју ове општине.

Стање на подручју општине Травник и даље је тешко, па су предузимане нове акције с циљем провођења мјера заштите и спашавања од поплава, клизишта и одрона у складу са одлуком начелника општине о проглашењу стања природне несреће.

Водотоци дуж обала Лашве су поткопани и потребна им је санација.

Сточари са Меокрња, Каурске равни и Бабиног гаја на планини Влашић су сигурни, успостављена је комуникација и извршена деблокада путева.

На подручју Биљанске регије угрожена су три стамбена објекта која нису исељена јер се чека налаз геолога.

У Језерцима је регистровано седам клизишта која не угрожавају објекте.

Комуникација у Доњем Орахову поново је деблокирана од одрона, клизиште у Горњем Орахову је израженије него јуче, а мјештани раде на одвођењу воде из клизишта. Исељене су двије породице.

Према подацима са водомјерних станица аутоматског хидролошког мониторинг система Агенције за водно подручје ријеке Саве, Сарајево, на подручју Оџачке Посавине у Пруду пробијен је насип на два мјеста.

Први пробој насипа је дужине од 15 до 20 метара, а други око 30 метара, вода истиче у брањено подручје и поплавила је насеља Пруд, Зорице, Трњак, Војскова, Свилај и Нови Град на површини од око 90
километара квадратних и у току је формирање друге линије одбране.

На подручју Средње Посавине, усљед пробијања насипа на локацији Копаница, поплављена су насеља Копанице и Видовице, а припадници Оружаних снага БиХ раде на санацији пробијеног насипа.

У посљедња четири часа забиљежена су опадања нивоа водостаја ријека Босна и Сава између два и седам центиметара.

Коментари / 0

Оставите коментар