Апел за помоћ од међународних здравствених институција

БиХ затражиће помоћ од међународних здравствених институција поводом изузетно тешке ситуације узроковане поплавама, саопштено је данас из Министарства цивилних послова БиХ.

Босна и Херцеговина 19.05.2014 | 15:40
Апел за помоћ од међународних здравствених институција

Ово је договорено на консултацијама предсједавајућег Конференције министара у области здравства Средоја Новића са министрима здравља Републике Српске и Федерације БиХ, те шефа Одјељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикта.

Посебно је наглашен апел за помоћ Свјетске здравствене организације да би биле проведене мјере на спречавању ширења заразних болести путем загађене воде и хране, као и мјере које се односе на личну и хигијену предмета и мјеста становања.

С обзиром да су у подручју захваћеном поплавама посебно угрожени дјеца, труднице, хронични болесници и старији људи, министри надлежни за област здравства апелујују за помоћ међународних организација и институција у испоруци хигијенских пакета.

Министри су истакли да су здравствене институције у БиХ, које нису захваћене поплавама, спремне да свим својим капацитетима помогну у збрињавању и пружању услуга свима којима је потребна медицинска помоћ у БиХ.

Због изузетно тешке ситуације у цијелој БиХ, чланови Конференције министара у области здравства апелују за помоћ сусједних држава у лијековима и санитетском материјалу, те у збрињавању угроженог становништва.

Неопходна је и помоћ болницама и домовима здравља који због поплава нису у могућности да пруже адекватно здравствено збрињавање становништва.

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, у име здравствених власти у БиХ, изразио је задовољство до сада исказаном спремношћу становништва, здравствених институција и стручњака да помогну угроженом становништву, као и помоћи институција Бих, те међународних институција и организација у збрињавању угрожених.

Коментари / 0

Оставите коментар