Ситуација на подручју Бањалуке изузетно тешка

Јутрос ситуација на подручју града Бањалука изузетно је тешка. Ријека Врбас излила се на неколико локација. Поплављена су насеља Лазарево, Дервиши, Кумсале, Карановац, Трн.

Република Српска 16.05.2014 | 14:01
Ситуација на подручју Бањалуке изузетно тешка

Вода је прелила стари и нови мост у Трапистима. Однијела је мост у Чесми преко Врбање. Исто се догодило и с мостом у Пријечанима, као и с висећим мостом код Витаминке. Врбас пријети и градским мостовима, близу је изливања на Ребровачком и Венеција мосту. И половина мјесне заједнице Карановац је блокирана. Вода продире и у више стамбене објекте.

Путни правац за Кнежево је обустављен. Вода је однијела и стари мост у Карановцу. Екипе Цивиллне заштите и ватрогасаца током ноћи су обављале евакуације.

Проток воде кроз ХЕ Бочац је изузетно велики. Према ријечима Недељка Кесића, директора ХЕ, на компензацијском језеру хидроцентрале заустављено је 55 милона кубика воде. Проток Врбаса је 783 кубика. Према Бањалуци се испушта више воде него 2010. године.

Доток расте, а дио пута у близини централе је потопољен. Брана је стабилна, безбједна и нема разлога за панику.

У Челинцу драматично. Готово цијела општина је под водом. Путне комуникације у потпуности су у прекиду. У центру града вода је ушла у стамбене објект, а у великом дијелу општине нема струје.

Градски мост од синоћ је преплављен, а ниво Врбање и Јошавке и даље расте. Позвали су у помоћ и ронилачки клуб "Бук" јер је неколико кућа у потпуној блокади и неопходна је евакуација породица, а нарочито породица с дјецом.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Семберка

16.05.2014 07:01

Хоце ли сад Додик да проглави ванредно стање или це да цека све док вода не додје до Лактаса????

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаријаБЛ

16.05.2014 07:33

У Бања луци је тешко зовем цивилну 10 пута нико да дође а говоре како Влада радии и помазе,ЛАЖУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

16.05.2014 08:04

Какво ванредно стање?! У хррцеговини нема поплава

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

16.05.2014 08:10

зашто нема вашег програма у бл?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

16.05.2014 09:52

Додик је рекао, нема прогласавања ванредног стања ну за зиву главу. Федерација је прогласила, ако и ми прогласимо, то асоцира на заједниство. Нек плави, ми цемо се као обицно, правити да се ниста не десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

16.05.2014 10:16

Шта и да прогласи вандредно стање, ко да ће нам то олакшати несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.05.2014 10:28

Прогласење ванредног стања носи обавезе и одговорност дрзаве односно надокнаде људима,зато и не прогласавају ванредно стање!? МАФИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

16.05.2014 16:02

Ово је невјероватно! Стално цитам како људи не могу да дозову цивилну заститу! Па добро, јел ми имамо неку полицију, гдје су те цувене Орузане снаге БиХ??? У Србији свима на мобилне телефоне стизу поруке да позову бројеве за помоц ако су угрозени... А код нас хармонија и мир, као да није пола дрзаве поплављено! Вуцуц мобилисе Београд да би одбранио Сабац ујутру од Саве, а ко це Бијељину да одбрани од саве у наредних 5х? Срамота!А да не прицам сто неки хоце да се окористе на рацун напаценог народа па продаје храну и воду за 30% скупље..па и треба да нас потопи све кад смо такви... Ни Бог нам помоци не мозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

18.05.2014 08:32

Да није ХЕ Бочац нагло ПУСТИЛА тј. пропустила огромну колицину воде, Бања Лука и околина не би били поплављени.

ОДГОВОРИТЕ