Република Српска издвојила 3,5 милиона КМ за лобирање власти САД-а

Република Српска налази се у друштву Уједињених Арапских Емирата, Њемачке, Јужне Кореје, Азербејџана… на листи десет влада које највише издвајају јавног новца како би осигурали утицај на власти у Сједињеним Америчким Државама.

Република Српска 15.05.2014 | 14:02
Република Српска издвојила 3,5 милиона КМ за лобирање власти САД-а

У 2013., према подацима Фондације Сунлигхт, Влада Републике Српске издвојила је за лобирање у Вашингтону  2.4 милиона америчких долара, односно око 3.5 милиона конвертибилних марака, што Владу РС пласира на осмо мјесто, између Јужне Кореје и Грузије.  

Према америчкој јавности доступним подацима, стране владе потрошиле су милионе како би развиле односе с конгресменима, челницима јавних агенција, али и с медијима, преноси истраживање Фондације Сунлигхт Wасхинтгон Пост.  

Првопласирани на листи с потрошених 14.2 милиона долара су Уједињени Арапски Емирати који су остваривали контакте с медијима и креаторима јавног мнијења у САД-у како би их заинтересовали за тему финансирања терористичких активности те питања Ирана.  

На листи се налазе сусједи САД-а, Канада и Мексико, који су лобирали у Вашингтону за „изградњу односа“, односно закон о заштити права страних затвореника. На листи другопласирана Њемачка током 2013. лобирала је у Конгресу у вези са прекоморским базама САД-а, базама које би према најавама требале бити затворене.  

Иначе, закон који омогућава надгледање новца за лобирање датира из 1938., и креиран је како би се пратио траг нацистичке пропаганде током 1938. године јер су власти САД-а страховале да нацистичка Њемачка плаћа ПР-овце како би у извјештајима изокренули Хитлерове мотиве.  

- Владе које преко ПР агенција троше новац обично немају развијене дипломатске везе - каже представник Фондације Сунглигхт Билл Алисон, додајући: „То је као да изнајмљујете дипломатски кор када они унајме стране агенте.“  

Генерално, пише Wасхингтон Пост, лако је претпоставити да владе које троше новац на лобисте САД-а су оне које имају битне пословне односе с Wасхингтоном у областима енергије, трговине, имиграција, пољопривреде, итд.  

Овако изгледа поредак десет извршних власти у свијету које највише издвајају за лобирање у САД-у: Уједињени Арапски Емирати (14.2 милиона УСД), Њемачка (12 милиона), Канада (11.2 милиона), Мексико (6.1 милион), Мароко (четири милиона), Република Српска (2.4 милиона), Грузија (2.3 милиона), те Азербејџан (2.3 милиона).
 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

сваста

15.05.2014 10:47

Које бацање пара. Умјесто да се народу помогне за вријеме ових поплава Додик баца паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови с Вучијака

15.05.2014 11:41

Није бацање паре, то иде у дзепове Милетових другара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сики

15.05.2014 12:51

Нема пара за цисцење канала и одбрану од поплава а има за лобирање, е то це их костати затвора послије избора!!! Која дрскост и бахатост, па то је невјероватно, како их није срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МитроWилл

15.05.2014 14:20

Видим ове форумске ратнике одмах су кренули нападат Додика. Срамота! Цовјек је ипак предсједник и треба му исказат постовање. Плеасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петруци

15.05.2014 15:36

Народ нема хлеба а они се расипају.То је политика СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ