Инцко данас о БиХ у Савјету безбједности УН-а

Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас ће у Савјету безбједности УН представити свој шестомјесечни извјештај у вези са провођењем мира у БиХ, саопштено је из ОХР-а.

Босна и Херцеговина 15.05.2014 | 07:20
Инцко данас о БиХ у Савјету безбједности УН-а

Инцко је 9. маја, подносећи извјештај генералном секретару УН Бан Ки Муну рекао да је БиХ наставила да иде силазном путањом, на којој се налази већ осам година и да политички лидери још нису постигли напредак у вези са великим бројем питања, укључујући и услове за напредак у процесима евроатлантских интеграција.

У дијелу који говори о демонстрацијама које су почеле у фебруару изазване незадовољством грађана социјално-економском ситуацијом, Инцко је протесте окарактерисао као "позив изабраним званичницима и политичким странкама у БиХ да промијене приступ, посебно када је ријеч о мрежама корупције које подривају јавни сектор".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је раније да извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН врви од начелних фраза и стереотипа, који су били присутни и у прошлости.

Влада Републике Српске упутила је 8. маја Једанаести извјештај Српске Савјету безбједности УН, у ком изражава своја виђења питања са којима се БиХ суочава, с циљем помоћи Савјету безбједности током дебате о БиХ, најављене за сутра.

У извјештају се наводи да је главни циљ Српске и даље унапређење економских услова за њене грађане, те да, у складу са тим, Српска реформише своје законе и прописе с циљем промовисања економског раста, борбе против корупције, те захтијева реформе на нивоу институција БиХ, инсистира на поштовању уставне структуре БиХ и позива на престанак штетног уплитања високог представника у домаћу политику.

У извјештају Савјету безбједности УН, који се састоји из пет одјељака, Република Српска захваљује државама и њиховим представницима што узимају у обзир овај и претходне извјештаје приликом разматрања ситуације у БиХ.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јово

15.05.2014 12:07

Зашто Република Србска не тражи од меродавних светских институција, да Валентин Инцко напусти БиХ, због његовог нерада и неуспеха, зашто прима веома високу плату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

15.05.2014 12:35

Смијесно је да влада Републике Српске саље некакве своје извештаје Савјету безбједности УН кад сви знамо да те известаје нико не цита.Само се проваљујемо и смеју нам се.

ОДГОВОРИТЕ