Усвојен "Живковићев" Закон о платама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечерас у другом читању Приједлог закона о утврђивању висине плате запослених у институцијама БиХ, који је у процедуру упутио предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић, као и шест амандмана на овај закон.

Босна и Херцеговина 14.05.2014 | 22:44
Усвојен "Живковићев" Закон о платама

Овим законским приједлогом уређује се начин обрачуна и висина плата изабраних и именованих званичника у највишим органима извршне и законодавне власти у БиХ у мандатном периоду, те регулише процес доношења закона о платама и накнадама осталих запослених у институцијама БиХ, као и начин њиховог финансирања у прелазном периоду.

Међу прихваћеним амандманима је и онај којим се одређује да је коефицијент за обрачун плате чланова Предсједништва БиХ по пет, чланова колегијума Представничког дома и Дома народа, предсједавајућег Савјета министара БиХ и његових замјеника по 4,5, посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ и министара у Савјету министара БиХ по четири и замјеника министара у Савјету министара БиХ 3,5.

Приједлог оквирног закона о ограничењима у располагању јавним средствима у БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио посланик ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић, није усвојен због недостатка подршке из Републике Српске, па ће бити упућен на усаглашавање Колегијуму Представничког дома.

Претходно је усвојено да овај законски приједлог буде разматран по хитној процедури.

Законом се утврђују највиши допуштени износи нето плата за све кориснике јавних средстава у БиХ.

Душанка Мајкић из СНСД-а поновила је да је овај приједлог неуставан и да се мијеша у надлежности ентитета.

Иницијативе СДА, замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића из СДП-а и посланик СДП-а БиХ Анте Домазета о овој теми нису добиле подршку из Републике Српске па ће ићи на усаглашавање Колегијуму дома.

Посланици су у другом читању усвојили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, којим се ова област усклађује са прописима ЕУ.

Усвојен је амандман којим се дефинише који су идентификациони документи потребни за прелазак границе БиХ.

На сједници Представничког дома средином априла одгођено је изјашњавање о наведеном приједлогу закона, јер је утврђено да постоје несклад и правно-техничке грешке унутар амандмана у вези са важећим документима за прелазак границе, које су усвајањем овог амандмана отклоњене.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ усвојила је амандмане који су постали саставни дио приједлога закона, а којима се прецизира да ће јавни ред и мир на граничним прелазима наставити да одржавају ентитетска, односно кантонална полиција.

Приједлогом закона који је у парламентарну процедуру упутило Министарство безбједности БиХ било је предвиђено да јавни ред и мир на граничним прелазима одржава Гранична полиција БиХ.

Посланици нису прихватили захтјев Дома народа Парламентарне скупштине БиХ да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измејнама и допунама Изборног закона БиХ, које се тичу избора у Мостару.

Није прихваћена ни скраћена процедура, па је закон упућен у редовну процедуру.

Овим законским актом одређено је да се 35 вијећника у Градском вијећу Мостара бира на непосредним и тајним изборима, при чему би подручје града било јединствена изборна јединица.

У Приједлогу закона, који је усвојен у Дому народа 29. априла, прецизирано је да конститутивни народи имају најмање по четири, а националне мањине и остали најмање по једног представника у Градском вијећу.

Посланици нису прихватили захтјев посланика ХДЗ-а БиХ Мате Фрањичевића да по хитној процедури буде разматран Приједлог закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ.

Није прихваћена ни скраћена процедура па ће се закон наћи у редовној процедури.

Према приједлогу овог закона, припадници исламске, католичке, православне и јеврејске вјероисповјести у БиХ имају право на пет нерадних дана за вјерске празнике, као и припадници свих осталих вјера у БиХ.

Одбијен је у првом читању Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/, чији су предлагачи посланици СДС-а Младен Босић, Александра Пандуревић, Дарко Бабаљ и Борислав Бојић, те ПДП-а Весна Крстовић-Спремо.

Посланици су прихватили негативно мишљење Комисије за финансије Представничког дома о овом законском акту који је предвиђао увођење нулте стопе ПДВ-а за све врсте хљеба и млијека, лијекове, сточну храну без концентрата, сјемена и садни материјал, учила, информационе и комуникационе технологије за предшколско, основно, средње и високо образовање.

Приједлог закона о допуни Кривичног закона БиХ, чији је предлагач замјеник предсједавајућег Представничког дома из СДП-а БиХ Денис Бећировић, није у првом читању добио подршку посланика из Републике Српске па ће ићи на усаглашавање у Колегијуму дома.

Законом се за осниваче фашистичких или неофашистичких организација и организација које у свом називу имају симболе или ознаке које су историјски портврђене као фашистичке или неофашистичке предлаже затворска казна од једне до пет година.

Посланици су усвојили у другом читању Приједлог пословника Представничког дома, те Извјештај о активностима канцеларије за ревизију институција БиХ за прошлу годину.

У Заједничку комисију оба дома за усаглашавање текста Закона о измјени и допуни закона о акцизама у БиХ испред Представничког дома именовани су Борислав Бојић из СДС-а, Азра Хаџиахметовић из Странке за БиХ и Звонко Јуришић из ХСП-а.

Давањем сагласности за ратификацију више споразума, конвенција и уговора сједница је окончана.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Данка

15.05.2014 08:06

Сада се СНСД сјетио да смањује плате политичарима...наравно пред Изборе...да би са мало поена купио гласаче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стеван

15.05.2014 19:27

Еј, Данка,Дааанка,...

ОДГОВОРИТЕ