Регион има потенцијал за улагања

Привредна сарадња у региону је неопходна и регија југоисточне Европе има значајне потенцијале за улагање страних инвеститора, речено је на данашњем отварању међународне инвестиционе конференције "Сарајево бизнис форум 2014", у присуству државних званичника земаља региона и бизнис заједнице из бројних земаља.

Босна и Херцеговина 14.05.2014 | 17:11
Регион има потенцијал за улагања

То се посебно односи на сектор енергетике, пољопривреде, инфраструктуре и туризма, указали су учесници скупа који се одржзава уз помоћ ББИ (Босна банка Интернатионал).

Председседавајући председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић рекао је да Босна и Херцеговина као и земље из региона имају великог потенцијала и могућности да буду атрактивне дестинације за  нвеститоре.

Он је поручио да би сви требало да подрже "Стратегију 2020", којом је предвиђено отварање милион радних места у региону до 2020. године.

По његовим речима, у БиХ постоје велики потенцијали посебно за развој енергетике, прераде хране, као и биомасе.

Изетбеговић је рекао да се чине велики напори када је у питању усаглашавање законодавтсва са законодавством ЕУ у многим областима, а да се посебно пажња усмерава на олакшање пословања инвестирорима који дођу и одлуче да улажу у БиХ.

Указао је, такође, да би у наредном периоду пажњу требало усмерити на сектор малих и средњих предузећа, односно реалан сектор.

Председник Исламске банке за развој Ахмад Мохамед Али је оценио да је данашња конференција, којој присуствује 600 учесника из региона, али и Малезије, Турске, Катара, Уједнињених Арапских Емирата, добра прилика да се унапреде пословни односи у различитим секторима, али и да инвеститори изађу са добрим пословним понудама.

Конференција је отворена минутом ћутања због несреће у руднику у Турској у којој је погинуло више од 150 рудара а на стотине је још затрпано, а државни врх је изразио саучешће шефу турске дипломатије
Ахмету Давутоглуу, који је дошао на конференцију.

У оквиру бизнис форума за сутра је планирано представљање више од 100 пројеката у области енергетике, пољопривреде, индустрије...

Оснивач Бизнис форума Харис Силајџић рекао је да је Босна и Херцеговина погодна за улагање страних инвеститора и да ниједан инвеститор није изгубио средства која је уложио до сада. Напоменуо је, такође, да се морају отклонити препреке и омогћити још бљи услови за улагање и долазак инвеститора.

Премијер Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда је оценио да криза може бити добар изазов за креативне и образоване људе и поручио инвеститорима да дођу и улажу у регију, посебно у области енергетике, пољопривреде, инфраструктуре.

Председник Црне Горе Филип Вујановић поручо је да само регионалном сарадњом могу да се постигну велики резултати и да је Црна Гора одувек пружала подршку и уважавала иницијативе за сарадњом у региону.

У оквиру конференција потписан је Меморандум о разумевању како би се поспешила пољопривредна сарадња у оквиру ББИ корпорације.

„Само регионално сарађујући можемо да начинимо велике резултате“, поручио је он.

Главни циљ конференције је јачање привредне сарадње и привлачење међународних улагања у Босни и Херцеговини и Југоисточној Европи, поручили су организатори скупа.

Сарајево Бизнис форум је конференција регионалног карактера и пружа прилику привредницима и пословним људима да успоставе мрежу и пословне односе са својим колегама у Босни и Херцеговини и Југоисточној Европи.

На претходне четири конференције, које су истакнути економски стручњаци назвали "балкански Давос", присуствовало је више хиљада гостију и инвеститора из целог света којима су представљени пројекти из
различитих области.

На конференцију је дошла делегација политичких и бизнис лидера из Катара, као и директор једне од највећих
светских авио-компанија Катар ервејз. Присусутвују, такође, водећи инвестициони фондови из Малезије, Кувајта и Уједињених Арапских  Емирата, као и председници и власници водећих светских компанија.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТРТЕ МРТЕ

19.05.2014 01:39

САМО СТЕ ТРЕБАЛИ КАЗАТИ ЉУДИМА СТА СТЕ ТО РЕАЛИЗОВАЛИ ОД ПРЕТХОДНИХ ОКУПЉАЊА, НИСТА НАЗАЛОСТ... ЉУДИ МАЛО ДОСЛИ ТУРИСТИЦКИ, ПАР ДАНА.

ОДГОВОРИТЕ