Дјеца од седам година беру дуван

Према закону САД, особа мора бити старија од 18 година да би купила цигарете, али дјеца од седам година скоро цијели дан раде на пољима и беру дуван, упозорава организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" .

Свијет 14.05.2014 | 13:03
Дјеца од седам година беру дуван

 

У свом извјештају ХРВ износи детаље сакупљене у разговорима са више од 140 малишана који раде на фармама у савезним државама Сјеверна Каролина, Кентаки, Тенеси и Вирџинија, гдје се узгаја већина дувана у САД.

Организација истиче да је све што је документовано, углавном, легално према америчком закону, али да је циљ да се се скрене пажња на ову праксу и да се од савезне владе и дуванских компанија затражи да предузму кораке за заштиту дијеце од штетних усјева.

"Бављење пољопривредом је, само по себи, тешко, али дјеца која раде на брању дувана разбољевају се од разних пестицида, јер немају заштитну опрему", тврди Маргарет Вурт, једна од аутора извјештаја ХРВ.

Дјеца, са којом су разговарали представници ХРВ током 2012. и 2013. године, пријавила су да су током рада на дуванским плантажама повраћала, осјећала мучнине и главобоље.

Симптоми указују на тровање никотином, које се често назива и "обољење зеленог дувана", а дешава се када никотин уђе у организам кроз кожу.

Дјеца су пријавила да раде цијели дан, чак и по великим врућинама, а да им при томе није исплаћена надокнада за прековремене радне сате, да нису имали потребне паузе нити адекватну заштитну опреме.

Амерички Закон о пољопривредном раду омогућава млађој дјеци да раде дуже и у тежим условима од остале дјеце запослене у другим гранама индустрије.

Уз дозволу родитеља, дјеца до 12 година могу да буду ангажована неограничен број радних сати на фармама било које величине. Нема доње старосне границе за дјецу запослену на мањим фармама.

Током 2011. године, Министарство рада САД предложило је измјене којима се забрањује дјеци млађој од 16 година да раде на дуванским имањима, али су приједлози повучени 2012. године.

Коментари / 0

Оставите коментар