Демонстранти запалили 15 фабрика

Антикинески демонстранти у Вијетнаму запалили су најмање 15 фабрика у страном власништву у знак протеста због постављања кинеске нафтне платформе у спорним територијалним водама, јавили су државни медији.

Свијет 14.05.2014 | 09:06
Демонстранти запалили 15 фабрика

Демонстранти су опљачкали робу и нападали канцеларије током демонстрација, које су веома ријетке у Вијетнаму.

Мета напада демонстраната биле су компаније које су у власништву или под управом Кине, те кинески радници у провинцији Бинх Дуонг. Нема података о жртвама.

Неколико десетина хиљада радника изашло је јуче на улице. Мањи број њих кренуо је у пљачку и нападе на раднике осигурања, те управе фабрика, након чега су подметнули пожар у најмање 15 постројења.

На видео снимцима и фотографијама објављеним на интернету приказано је неколико хиљада демонстраната, који су носили вијентамске заставе, како уништавају капије фабрика и улазе у комплексе гдје су изазвали велике штете.

Према наводима локалних медија, велики број тајванских, јапанских и јужнокорејских предузећа био је јуче затворен и радницима је дат слободан дан.

Полиција је врло брзо распоређена како би спријечила даљу ескалацију протеста.

"Биће кажњени они који су злоупотријебили ситуацију и подстакли немире", рекао је локални званичник Тран Ван Нам.

Кина и Вијетнам већ дуже вријеме се споре око острва Парасел и Спратли у Јужнокинеском мору. У протеклих неколико дана било је неколико инцидената недалеко од нафтне платформе.

Вијетнамски патролни чамац и неколико кинеских бродова употријебили су 12. маја водене топове једни против других недалеко од нафтне платформе коју је недавно у спорним водама поставио Пекинг.

Вијетнамски дневник "Туој тре" наводи да је то први пут да су бродови те земље одговорили на агресивну тактику Кине, недалеко од платформе постављене 1. маја у области Јужног кинеског мора, на коју полажу право Пекинг и Ханој.

Обје стране оптужују једна другу да су одговорне за сударање бродовима, до којих је такође дошло

Коментари / 0

Оставите коментар