Бивши припадник ХВО и у САД осуђиван

Хрват Зденко Јакиша, који је 1998. добио "зелену карту" за пресељење у САД, изјаснио се пред Окружним судом у Минесоти да није крив за оптужбе да је преварио имиграцијске власти јер је на молби за усељење пропустио да наведе да је током рата у БиХ био припадник Хрватског вијећа одбране (ХВО) и да је био ухапшен.

Свијет 13.05.2014 | 14:09
Бивши припадник ХВО и у САД осуђиван

Јакиша (45) је оптужен за посједовање незаконито добијених докумената, а јуче је пуштен на условну слободу, док се судски процес против њега наставља у суду у Минеаполису, преноси АП.

Према федералној оптужници која је прочитана прошле недјеље, Јакиша је нелегално стекао трајно држављанство 2002. пошто није пријавио да је био припадник ХВО у БиХ, да је био ухапшен због кршења закона у БиХ и да је "починио злочине моралне изопачености".

Мајкл Плотник, специјални агент при америчкој служби за истраге у области имиграционе и царинске безбједности, јуче је на суду изјавио да би улазак Јакише у САД као избјеглице из БиХ 1998. и његов статус легалног држављанина био угрожен да је он рекао истину о својој прошлости.

Власти у БиХ наводе да се за Јакишом трага ради испитивања у оквиру истраге о ратним злочинима који су тамо почињени.

У Канцеларији тужилаштва у Мостару речено је америчкој новинској агенцији да је Јакиша осумњичен за "ратне злочине над цивилима" и да је међу неколико особа које су под истрагом, не пруживши више детаља.

Плотник је у свједочењу рекао да је Јакиша убио своју комшиницу, Српкињу, у септембру 1993. пуцајући из калашњикова кроз прозор, а потом је пресрео једног Бошњака који је покушао да побјегне из куће, отео га и опљачкао.

Јакиша је потом ухапшен, а властима БиХ је пријетио ручном бомбом за вријеме судског процеса, саопштио је специјални агент.

У тренутку када је Јакиша дошао у САД као избјеглица, суђење за убиство против њега још није почело, а у међувремену је осуђен у одсуству на шест мјесеци затвора, рекао је Плотник.

Амерички судија Џејни Мејрон дозволила је јуче да Јакиша буде пуштен на условну слободу, рекавши да агенти воде истрагу о њему од 2010. и да до сада нису сматрали да постоји опасност да он побјегне.

Јакишин адвокат у САД заложио се за његово ослобађање, рекавши да је он дио америчке заједнице и да је сувласник такси компаније заједно са својом супругом.

Бивши припадник ХВО је и у Минесоти био више пута осуђиван и то за вожњу у недозвољеном стању, кршење јавног реда и ометање правног поступка.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нидзо

13.05.2014 13:21

Прва добра вијест из Америке

ОДГОВОРИТЕ