Нема спорног пестицида у РС

Пестицид фурадан 35 СТ који се користи за заштиту сјемена, а који је због тровања већег броја аутохтоних врста птица у Србији повучен са тржишта не налази се на листи регистрованих средстава за заштиту биља у РС, па га самим тим и нема на тржишту, тврде надлежни.

Република Српска 13.05.2014 | 09:29
Нема спорног пестицида у РС

У Пољопривредној инспекцији РС кажу како њихове контроле спроводе управо на основу листе регистрованих средстава за заштиту, коју је сачинило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, и додају како по овом питању није било никаквих проблема.

"Републичка фитосанитарна инспекција приликом увоза контролише све пошиљке средстава за заштиту биља и није могуће да се на тржиште увезу средства која се не налазе на листи дозвољених. Када би увозник евентуално покушао то да учини, Инспекција би забранила увоз те пошиљке и наложила њено враћање", казала је Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Како је рекла, у 2013. приликом увоза прегледано је преко 150 пошиљки средстава за заштиту биља у којима нису утврђене неправилности и није било случајева забране увоза истих.

"Такође, ни у протеклим годинама нису забиљежене неправилности када је ријеч о врсти средстава за заштиту биља која се прометују на нашем тржишту. У појединачним случајевима инспектори у малопродаји затичу средства којима је истекао рок трајања, те налажу њихово повлачење из промета", казала је Макивићева.

Појашњава како Министарство води листу средстава за заштиту биља на основу донијетих рјешења о регистрацији, која се објављује у "Службеном гласнику РС" и садржи податке о називу средства, намјени, активној материји, произвођачу, заступнику, датуму издавања рјешења и року важења истог.

Иначе, увидом у листу дозвољених средстава, која садржи 582 пестицида за које је дозвољен увоз, налази се и име произвођача спорног производа, али не и сам производ.

Такође, на листи нема ниједног производа који садржи карбофуран, органско једињење које је основни састојак спорног пестицида.

Коментари / 0

Оставите коментар