Пола Украјине у Русији?!

Премијерни меч у текућој сезони украјинске Премијер лиге био је дуел Таврије и Зарије, што би лако могао од следеће године да буде меч неке руске лиге.

Фудбал 13.05.2014 | 06:27
Пола Украјине у Русији?!

Шахтјор је пету годину у низу шампион Украјине, али након што је 89% грађана Донбас регије гласало за независност, можда је неће бранити.

Доњецка област жели да постане део Русије, па би шампион Украјине следеће сезоне могао да се бори за титулу суседне земље.

Уколико дође до распада Украјине, Премијер лига ће остати без бар шест клубова, јер су уз Шахтјор и Металург из Доњецка, у проруском делу земље Зарија и Иљичивец, док Таврија и Севастопољ као део Крима већ могу да конкуришу за руске лиге.

Под знаком питања су и Черноморец из Одесе и Металист из Харкова који су, такође, у делу зеље којем је ближа "мајка Русија". Ближи Москви него Кијеву су још Дњепропетровск (Дњипро) и Запорожје (Металург).

Коло пре краја ПЛ од првих седам тимова на табели чак шест је из делова Украјине који су се отцепили или би то ускоро могли да учине. Поред тога, из Украјине у Русију би могла да се преселе и четири тима из друге лиге, укључујући и победника Олимпик из Доњецка.

Будућност украјинског фудбала могла би да буде јаснија у четвртак, када ће Шахтјор играти у финалу Купа са највећим ривалом Динамом.

Биће то свакако много више од фудбала, много више од игре. Биће то дуел запада и истока, Кијева и Доњецка, директан окршај две зараћене стране у Украјини.

Шахтјор нову титулу није освојио у Доњецку, пред 40.000 навијача који би вероватно више скандирали Русији него клуб, већ у централном делу земље, на празном стадиону у Полтави.

Богати Шахтјор би свакако био један од фаворита у руској Премијер лиги, па је питање и како би на његово евентуално укључење у Премијер лигу реаговали Зенит из Санкт Петербурга те московски тимови ЦСКА, Спартак, Локомотива и Динамо.

Коментари / 0

Оставите коментар