Проглашена Доњецка Република

Доњецка Народна Република прогласила се сувереном државом, јавила је руска агенција РИА Новости, позивајући се на саопштење привремене владе.

Свијет 12.05.2014 | 18:34
Проглашена Доњецка Република

Такође, у прогласу у Доњецку од Русије је затражено да размотри питање уласка ДНР у састав Руске Федерације.

"Ми, народ Доњецке Народне Републике на основу резултата референдума одржаног 11. маја 2014. и декларације о суверенитету ДНР проглашавамо да је од сада ДНР суверена држава... Полазећи од изражене воље народа ДНР и ради успостављања историјске правде молимо Руску Федерацију да размотри притање уласка ДНР у састав РФ", наводи се у прогласу.

Проглас је прочитао копредсједник привремене владе ДНР Денис Пушилин.

Раније је предсједник Централне изборне комисије самопроглашене републике Роман Љагин саопштио да је током јучерашњег референдума 89,7 одсто бирача поџало самосталност Доњецке области на истоку Украјине.

Према његовим ријечима, 89,7 одсто гласало је за самосталност, против 10,19 одсто, а неважећих листића је било 0,74 одсто.

РИА Новости подсјећа да је раније данас прес служба Кремља саопштила да се у "Москви са уважавањем односе према израженој вољи становништва Доњецке и Луганске области и полазе од тога да ће практична
реализација резултата референдума бити спроведене цивилизованим путем, без икаквих рецидива насиља, дијалогом између представника Кијева, Доњецка и Луганска".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

12.05.2014 23:20

Само паметно, не могу ови што су направили државни удар некоме да соле памет. Баш ме занима колико ће им остати од земље и и бесплатног гаса.

ОДГОВОРИТЕ