Обиљежен Дан Војске Републике Српске

Парастосом и полагањем вијенаца испред споменика палим борцима одбрамбено - отаџбинског рата и жртвама Првог и Другог свјетског рата, уз присуство родбине, сабораца и српских представника у власти дистрикта, у порти цркве Блажене Марије Магдалене у Г.Брезику код Брчког обиљежен је Дан Војске Републике Српске.

Република Српска 12.05.2014 | 18:15
Обиљежен Дан Војске Републике Српске

Капела и спомен-обиљежје у Г.Брезику изграђени су и освештани 2009. године средствима грађана, а риједак су примјер чувања успомене на српске жртве свих ратова.

„Овдје су имена петорице палих мјештана у Првом свјетском рату, осморице у одбрамбено-отаџбинском рату за Српску, те 73 погинулих војника и цивила у Другом свјетском рату, углавном од усташке руке, или ликивидириних родољуба од стране партизанских снага“, рекао је предсједник мјесне Борачке организације Мићо Перановић.

Највећи проблем демобилисаних бораца и у Брчком је незапосленост, а чланови породица погинулих ни у овој прилици нису скривали незадовољство својим статусом, али и односом према жртвама.

„Изгубила сам сина Ратка. Имао је 26 година, дошао добровољно из Аустрије гдје је био запослен и дао живот за своје село и своје Брчко, за Републику Српску. Примам његову пензију и инвалиднину, нисам гладна, али сам огорчена због чињенице да његов и гробове осталих погинулих, ријетко ко посјећује и свијећу им пали“, каже Милица Крпић.

Након полагања вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје, на заједничком мјесном гробљу за два Брезика и Станове обављен је и помен за свих 437 Брчака погинулих у одбрани отаџбине Српске.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар