СДС: Влада уназадила пољопривреду Српске

Шеф СДС-овог Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство Предраг Јовић рекао је данас да је правилник ресорног министарства пољопривреде о пререгистрацији пољопривредних газдинстава доживио фијаско, јер је од укупно пререгистрованих пољопривредних газдинстава у Републици Српској само пет одсто се изјаснило да буду комерцијална газдинства.

Република Српска 12.05.2014 | 13:23
СДС: Влада уназадила пољопривреду Српске

„Овај податак нам показује да је овај правилник бесмислен и да су задњих шест мјесеци толико пољопривредни произвођачи измалтретирани и толико су финансијских средстава морали да одвоје да би се поново
пререгистровали, а на крају ништа нису добили“, истакао је Јовић, на конференцији за новинаре, у Бањалуци.

Јовић је рекао да је изгледа једини циљ био ресорног министарства да се попуни Фонд здравственог осигурања , јер су ови пољопривредни произвођачи натјерани да морају сви да плате здравствено осигурање да би добили било какав подстицај.

Навео је да је најжалосније што ће се десити да само та комерцијална газдинства имају већи подстицај за капиталне инвестиције за анализу земљишта и само она предузећа која су везана ѕа владајућу структуру.

Он је рекао да је вануставно дијелити пољопривредна газдинства на комерцијална и некомерцијална, а ако су већ дијелили онда су требалио дијелити на пољопривредна газдинства која се искључиво баве пољопривредом и оне којим пољопривреда није основна дјелатност.

„Овај пројекат неће допринијети развоју пољопривреде , напротив он ће уназадити пољопривредну производњу у Српској“, тврди Јовић.

Говорећи о извозу млијека , меса и других прерађевина из Републике Српске, Јовић је рекао да је након изласка ЕУ комисије за храну и ветеринарство која је констатовала да нико не испуњава услове за извоз у ЕУ.

„Министарство пољопривреде има највећу одговорност , јер у задњих десет година ништа није радило у погледу припремања пољопривредних произвођача и друигих правних лица који се овом дјелатношћу да се млијеко може извозити“, каже Јовић.

Он је рекао да је након поменуте контроле, ресорно министарство донијело наредбу о спровођењу мјера заштите животиња од заразних паразитских болести у 2014.години.

„Ова наредба је занимљива из разлога што сав терет плаћања иде на терет пољопривредних произвођача. СДС инсистира да плаћање мора сносити министарство пољопривреде“, рекао је Јовић.

Јовић је подсјетио да је бивши министар за економске односе БиХ Мирко Шаровић покренуо причу око извоза млијека и намирница живботињског поријекла, али је смијењен.

„Нажалост, Шаровић је смјењен на његову позицију дошао је кадар СНСД-а који шест мјесеци не долази на посао и ниједног тренутка није ништа урадио на заштити домаће производње“, истакао је Јовић.

Када је ријеч о тренутном увозу стеоних јуница, Јовић каже да се фармери кредитно задужују, умјесто да је фармерима понуђена цијена да узгоје јунице , а да министарство купи под истим условима и цијени по којој се увози.

Говорећи о подстицају за пшеницу у 2013 и 2014.години, Јовић је рекао да је и овај пројекат доживио фијаско, јер је свега два одсто регистрованих пољопривредних произвођача добило тај подстицај у износу од 250 КМ.

„У Семберији од 8.500 регистрованих само 114 регистрованих пољопривредних произвођача је добило подстицај за пшеницу од 250 КМ“, истакао је Јовић.

Када је ријеч о водопривреди, Јовић је рекао да Влада Републике Српске последњих десет година није улагала у водопривреду, али су водне накнаде кориштене за подмиривање плата, а не намјенски за
прављење насипа , примарне и секундарне канализационе мреже.

Члан СДС-овог Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Мирела Кајкут рекла је да је овај Одбор припремио стратешки документ који обухвата све сегменте развоја пољопривредне производње у Српској.

„У Српској да би унаприједили пољопривредну производњу и ставили је у функцију развоја друштво потребно је донијети конкретне резове, нове приједлоге, људе и стручне кадрове, које ће увезати систем од пољопривредника , локалних заједница да министарства“, закључила је Кајкутова.






Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Боб Роцк

11.05.2014 15:42

Требали би министри опет да се врате у тракторе, да се подсјете како је на сунцу и киси теско кору хљеба зарадити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.05.2014 15:44

Заиста дрзава је запоставила пољопривреду а она нам је готово једина санса. Вриједни народ Семберије и других пољопривредних крајева вапи за организаторима, младим способним људима који це обезбедити пласман квалитетних производа на друга трзиста. Гледам овог младог цовека, паметно говори, зраци неком позитивном енергијом и зелим му сву срецу. Све је добро рекао, само јос да је дао мало висе предлога (инаце то је одлика и позиције и опозиције), генерално се критикује, дајмо нове идеје. Свијет покрецу људи са идејама, људи од акције. Инаце Г-дине Јовицу само напред, има несто изузетно позитивно у Вама. Петар Њемацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

11.05.2014 16:41

Бар би се Миле тракториста требао солидарисати са пољуприведницима. Медјутим он је трактор замјенио авионом од насих пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.05.2014 17:19

А, ко је упропастио привреду у Добоју? СДС на власти од 1991 год. Поздрав за све - само будимо објективни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

11.05.2014 17:34

Влада је уназадила целу Републику Српску а не само пољопривреду. Њихова политика је бахата и страсна. Напунили су своје дзепове а народ оставили без радних места и плата. Време је за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен гора

11.05.2014 17:38

Тако је - Босиц це све да то реси. Само гласајте за СДС и ето хљеба без мотике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРАН

11.05.2014 17:44

ВИ СТЕ УНИШТИЛИ СВЕ И НАС БОРЦЕ И СВЕ САД БИ У СТАКЛАРУ -МАЛО СУТРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

влатко

11.05.2014 17:46

Ма, људи све су уназадили сто се могло уназадит!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ракан

11.05.2014 17:58

Лоповлуку нема краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

вожд

11.05.2014 18:51

Ове распикуће из СНСД-а би зелен бор осушили кад би се на њега наслонили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

11.05.2014 19:11

А, кад сте ви били на власти цвјетала је

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

11.05.2014 19:21

Пољопривреда је само једна од ствари због којих ова неспособна власт треба да оде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

12.05.2014 05:23

Ви само прицате да није ниста добро урадјено, дајте једанпут вас предлог не само да критикујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојковци6

12.05.2014 07:26

Да је само пољопривреда уназадјена, цијела дрзава пропада годинама због тренутне владајуце странке. А, паметни народ це знати ове године за кога да гласа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип Вишњић

12.05.2014 07:44

Па има ли било шта у овој земљи да је Влада унаприједила ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНАД

12.05.2014 08:17

Ова Влада је уназадила све живо и под вођством Милорада Додика уништено је све. Пољопривреду посебно јер не брину о домаћим пољопривредницима, све је увезено умјесто макар да у области пољопривреде извозимо, јер имамо све потенцијале за то.

ОДГОВОРИТЕ