Дачић: Водићемо самосталну спољну политику

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија водити самосталну спољну политику све док не постане пуноправна чланица ЕУ и да би било боље да су земље које траже од Србије да осуди понашање Русије према Украјини исто то урадиле у вези с Косовом.

Србија 10.05.2014 | 15:10
Дачић: Водићемо самосталну спољну политику

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија водити самосталну спољну политику све док не постане пуноправна чланица ЕУ и да би било боље да су земље које траже од Србије да осуди понашање Русије према Украјини исто то урадиле у вези с Косовом.

"Ми знамо шта су наше обавезе и то смо јасно саопштили (високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност) Кетрин Ештон и нико у свету не треба да се брине за позицију Србије. Имамо ми главу да размишљамо", поручио је Дачић.

Он је, у паузи Прве пленарне конференције Светске федерације конзула за регион југоисточне Европе, поновио да се Србија, у случају украјинске кризе, поставила принципијелно, подржавајући територијални интегритет сваке државе чланице УН, али да Београд нема обавезу и неће уводити никакве санкције Русији.

"Србија ће бити у обавези да поштује јединствену, заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ када постане пуноправна чланица ЕУ", рекао је Дачић новинарима, коментаришући јучерашње изјаве амбасадора Француске и ЕУ да се од Београда очекује да јасније подржи став ЕУ према украјинској кризи.

"До тада, Србија ће водити самосталну спољну политику", поручио је он .

Политика Србије ће се, према Дачићевим речима, темељити на опредељењу земље за чланство у ЕУ и очекиваном понашању у складу с тим - што већем придруживању ставовима ЕУ, уз истовремено балансирање, разматрање и оцењивање сваког појединачног питања у складу с државним и националним интересима Србије.

"Наравно, много би нам лакше било да земље које данас говоре да Србија треба да осуди такозвано незаконито понашање Русије према Украјини, да су то исто урадиле и осудиле незаконито понашање Косова у односу на Србију", истакао је шеф српске дипломатије и додао да "двоструки стандарди никад нису били добри".

Србија никада неће признати независност Косова

Дачић је, у обраћању учесницима скупа, истакао да ће сарадња Србије са свим земљама света бити заснована на узајамној сагласности о територијалном интегритету сваке државе и унапређењу економских веза.

Он је поновио да Србија никада и ни под којим условима неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али да је чврсто опредељена за пут мира и сарадње.
"Политика Србије по питању КиМ први пут је одређена јасно и без недоумица... Наше опредељење је да се дијалог у оквиру којег ће се тражити решење за свако отворено питање настави у доброј вери и под окриљем ЕУ", рекао је он.

Догађаји протеклих месеци су, према Дачићевим речима, показали колико су били погрешни двоструки стандарди међународне заједнице.

"Оно што је важило за Србију и Косово може да буде примењено, нажалост, и у другим областима света. Ако једном прекршите међународно право, створили сте преседан да се то чини и у другим деловима света", нагласио је шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да су, поред изналажења прихватљивог решења за Косово, приоритети нове Владе Србије и чврсто опредељење за чланство у ЕУ, јачање добросуседских односа и регионалне сарадње, унапређење односа с водећим земљама - Русијом, САД, Кином и другим светским силама, као и јачање економских односа са иностранством.

Он је казао и да се у наредном периоду, кроз стварање повољне пословне климе, очекује значајније присуство водећих страних инвеститора и иностраног капитала, посебно у приватизацији српских предузећа, и истакао да Србија постаје и важно енергетско чвориште, што препознају страни инвеститори.

Дачић је додао и да Србија има 71 почасног конзула у 51 земљи.

Председник ФИЦАЦ Арнолд Фут, из Јамајке, подсетио је да је Федерација, са седиштем у Бриселу, основана 1982. године, да окупља више од 90 земаља чланица и придружених чланица и преко 7.000 конзула, као и да је призната од стране УН, ЕУ и Организације америчких држава.

Један од главних задатака ФИЦАЦ је, према његовим речима, развој и промовисање трговине и прекограничног пословања.

Истичући да је Србија једна од важних чланица Федерације конзула, Фут је рекао Тањугу да је уверен да ће чланови овдашњег конзулског корпуса допринети не само Србији, већ и конзулској заједници у свету.
"Нисам знао колико је Србија лепа. Не само што је Србија дивна земља, већ су и људи лепи, и морам да вам кажем и да ћу се вратити", додао је он.

Потпредседник ФИЦАЦ Костас Лефкаритис, с Кипра, истакао је, у изјави Тањугу, да је један од главних задатака Федерације да окупи све почасне конзуле ради размене мишљења у свим областима и додао да је састанак у Београду један у низу оних одржаних у свету.

Регионални директор ФИЦАЦ за југоисточну Европу Марко Смоле рекао је Тањугу да је пре четири године и српски конзуларни корпус ушао у Федерацију и да је конференција у Београду, од 8. до 11. маја, највећи скуп у региону у последњих неколико година, на којем ће бити трасиране нове смернице за развој Федерације у свету и у региону.

ФИЦАЦ је 8. маја одликовала председника Србије Томислава Николића "Златном звездом", највишим признањем ове организације, због истрајних напора да обезбеди економску стабилност Србије и већи углед у свету, а прошле године је уручила посебно признање за допринос мултилатералној дипломатији тадашњем председнику Генералне скупштине УН Вуку Јеремићу.

Конференцију у хотелу "Краун плаза" организовала је агенција КонТики, чији је председник Слободан Мићић почасни конзул Исланда у Београду.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

10.05.2014 16:57

Све је ово ок сто Ивица прица само је заборавио да га нико у ЕУ не слуса и није их брига ста Ивица прица бице како Меркелица и Катрин буду хтјеле

ОДГОВОРИТЕ