Београд смањује трошкове

Власт Београда намјерава да прода велики број аутомобила од 824 службена возила јер су их у приватне сврхе и по 24 сата користили директори, њихови замјеници, савјетници...

Србија 10.05.2014 | 10:20
Београд смањује трошкове

Градска власт намјерава да прода 230 од 824 службена аутомобила јавних предузећа јер су их без икакве потребе и по 24 сата користили директори, замјеници и савјетници у овим фирмама. Вишак је резултат прве анализе и могуће је да ће бити већи. Слична анализа, како Курир сазнаје, завршава се за градску управу, а биће обављена и по градским општинама.

Направљен списак

Борко Милосављевић, помоћник градоначелника, потврдио је за лист Курир да је завршен први пресјек броја аутомобила у јавним јавно-комуналним предузећима чији је оснивач Београд.

Град је на почетку од њих тражио да кажу колико имају аутомобила и за шта их користе. Списак је затим анализиран с намјером да фирме задрже само возила која су у функцији њихове основне дјелатности и по једно или два за остале намјене, за директоре, на примјер.

- Откривено је да су скоро сви директори, замјеници, савјетници имали аутомобиле, неки чак и 24 сата, с великом вјероватноћом да су коришћени и у приватне сврхе. Циљ нам је била рационализација трошкова у јавном сектору јер свако беспотребно возило подразумјева трошак горива, ангажовање возача, одржавање. Ово је прва у низу мјера како би се повећала ефикасност јавних градских предузећа, направиле уштеде и повећао квалитет услуга које пружају грађанима - увјерава он.

Без субвенција

На питање да ли је то довољно да се смање трошкови, он каже да ће ускоро услиједити нове мјере. Он тврди да градске фирме морају пословати без субвенција:
- Не да нису морале да добијају субвенције, него су морале да праве профит који би могао да се користи за инвестиције, поправљање услуга грађанима, а можда и за градски буџет.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Несо

10.05.2014 10:18

Браво Вуцицу само напред бице несто од Србије.

ОДГОВОРИТЕ