Хапшења у Холандији због злочина над Србима

Холандска полиција ухапсила је двије особе оптужене да су починиле ратне злочине током рата у БиХ, саопштило је холандско тужилаштво.

Свијет 08.05.2014 | 21:54
Хапшења у Холандији због злочина над Србима

Један од неименованих ухапшеника је 43-годишњи мушкарац бошњачке националности оптужен да је био "брутални управник" логора у једној школи у којој су били заточени Срби.

Тај осумњичени, који је према истрази током рата био члан 103 бригаде Хрватског вијећа одбране (ХВО), ухапшен је у мјесту Спијкенисе, на југу Холандије, и оптужен је за убиство, и физичко и психичко мучење цивила.

"Он је убио цивила који је покушао да бјежи, а друге затворенике је натјерао да то гледају", наводи се у саопштењу тужилаштва, пренијели су холандски медији.

У саопштењу се додаје да је након тога други затвореник испребијан, док су трећем гурнули пиштољ у уста, након чега је командант логора испалио више метака.

У саопштењу се наводи да су пребијања затвореника била уобичајена, затвореницима су ломили зубе војним чизмама, а на тијелима су им гасили цигарете. Командант је, такође, једном наредио да се од свих затвореника узме злато, сатови, новац и друге вриједности.

Други ухапшени, (52) има двоструко држављанство, БиХ и Холандије, и ухапшен је на истоку земље у Хојмену, објављено је холандском медијском сајту "НЛ тајмс"(НЛ Тимес.нл).

Он је оптужен да је био члан оружане групе која је починила ратне злочине 1992. године, прије свега у селу Бешлагићи.

Он је као члан оружане групе убио становника села Бешлагићи. Група је отворила ватру на његову кућу и натјерала га да бјежи након чега су отворили ватру и убили га. Послије тога су запалили кућу. Жена и ћерка успјеле су да побјегну.

Они су ухапшени на захтјев БиХ, а холандске власти тек треба да одуче да ли ће бити изручени или не.

Коментари / 0

Оставите коментар