Чекајући одговоре (ВИДЕО)

Новинари у Републици Српској често наилазе на проблеме када надлежне у републичким институцијама упитају о стварима која не одговарају носиоцима јавних функција. Таква питања се углавном игноришу, а одговори не шаљу. У Влади су чак поједини медији - забрањени.

Република Српска 07.05.2014 | 18:09
Чекајући одговоре (ВИДЕО)

Нетранспарентност републичких институција постала је правило, а не изузетак. Поред појединих министара који углавном одбијају да одговарају на “проблематична питања” или не знају о чему говоре, медије, или бар неке, бојкотују и у службама за информисање разних институција.

На питања новинара готово по правилу не одговарају у Прес служби предсједника Републике. Одговор на постављено питање чекамо и у Министарству правде Републике Српске.

У основном суду у Бањалуци игноришу неколико електронских пошиљки. Нису одговорили ни позитивно ни негативно на молбу за разговор са предсједником Основног суда о теми “Корупција у правосудју и дјеловање такозваног србачког клана у основном суду”. У окружном привредном суду у 21. вијеку не признају електронску пошту као средство комуникације.

Проблем нетранспарентности великог броја институција и носилаца битних функција наглашавају и у бањалучком Клубу новинара. Подсјећају да се Српска својевремено хвалила најбољим Законом о слободи приступа информацијама, али да се тај закон врло слабо примјењује у пракси.

Постоје позитивни примјери односа институција и њихових служби за информисање према јавности и медијима увјеравају у Клубу новинара али су ти примјери ријеткост. Управо клуб новинара средином мјесеца бира најбољег портпарола у српској по избору новинара. Посао неће бити тежак. То ће бити дефинитивно неко од оних малобројних који раде свој посао.

Недоступност информацијама није једини проблем. Поједине институције одавно су посегнуле и за медијском цензуром. У неколико наврата Влада Републике Српске одбијала је да разговара са новинарима појединих ТВ кућа. Поред осталог и са БН-ом. Портал БН телевизије, то смо објавили, недоступан је на рачунарима у Пресс сали Владе РС. Иста ситуација је, сазнајемо, у још неким институцијама и јавним предузећима Српске.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар