Подаци о имовини да буду доступни јавности

Генерални секретар ПДП-а Игор Црнадак рекао је данас да је став ове странке да сви подаци о имовини политичара треба да буду доступни јавности.

Република Српска 07.05.2014 | 16:59
Подаци о имовини да буду доступни јавности

Црнадак је рекао новинарима у Бањалуци да ПДП јавно даје сагласност да Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове објави имовину чланова Предсједништва ове странке.

"Имовина свих државних и партијских функционера из власти и опозиције мора бити потпуно транспарентна и доступна јавности и ту не смије бити никаквих изузетака", истакао је Црнадак и додао да информације доступне јавности могу вратити повјерење у политичаре и институције Републике Српске.

Он је рекао да ће ПДП и Савез за промјене међу првим усвојити закон о процјени имовине, наводећи да Република Српска тренутно има законодавство које одузима имовину само након правоснажне пресуде о почињеном кривичном дјелу.

"То није довољно и ми сматрамо да ко буде имао несразмјерну имовину у односу на регистроване приходе, мора се примијенити стопа пореза, а  ако се то не плати, онда слиједи одузимање имовине", истакао је Црнадак.

Он је рекао да се не смије десити да министри или директори јавних предузећа у Српској имају виле по егзотичним дестинацијама у Србији, 500.000 марака на рачунима а да то нису, како је истакао, могли да
зараде.

"Имамо намјеру да то послије избора урадимо на врло озбиљан начин, а користићемо међународну правну помоћ да добијемо информације не само из БиХ, него из Србије, Хрватске, Аустрије, Русије, САД, Француске, јер имамо незваничне податке да тамо постоје некретнине појединаца из Републике Српске", рекао је Црнадак.

Према његовим ријечима, смијешне су тврдње потпредсједника СНСД-а Игора Радојичића да су жене функционера ПДП-а запошљаване у банкама у Републици Српској након њихове продаје у приватизацији за једну марку.

"Спремни смо дати и те податке, али то нема везе са приватизацијом банака и те приче не могу служити као примјер за непотизам", рекао је Црнадак.

Он сматра да је Радојичић "политичар који никада не би требало да говори о непотизму", јер је, како је навео, Радојичићев примјер непотизма најдрастичнији у Републици Српској.

Потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић рекао је данас да није упознат са посљедњим оптужбама СДС-а у вези са фирмом "Тошиба" из Ђенове и сином предсједника Српске Милорада Додика, али ако је ријеч о непотизму, зашто се не отвори питање гдје раде кадрови СДС-а и ПДП-а и њихови супружници.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Књижење

07.05.2014 15:14

Главне некретнине су књижили на друге па Шпирића нема у Тржници, Додика у Бањи Лакташи, Верице Кунић нема укњижене на 40-ак станова јер се воде на друге, Селман је станове књижио на кћерке и друге... И.Т.Д. Све добро прикривено!?!

ОДГОВОРИТЕ