Босић: Додик не може зауставити промјене

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић у интервјуу магазину“Респект” говори о  намјерама опозиције и њиховој спремности дана октобарским изборима освоје власт, али и донесу квалитетне промјене у институцијама система.

Република Српска 07.05.2014 | 12:57
Босић: Додик не може зауставити промјене

Јасно је да су створена два блока: један који сматра да актуелна власт треба да остане и други, који је за дубоке и суштинске промјене у Републици Српској. Убијеђен сам да ће овај Савез сваким даном добијати све већу подршку оних који сматрају да овакво стање треба хитно мијењати. 

 

-Шта ће бити окосница политике Савеза која ће омогућити промјену власти у октобру?

Окосница Савеза ће бити два заједничка кандидата за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва иза којих би требало да стоје опозиционе странке. Када се договоре имена за те двије функције, они ће представити политику коју ће бити заједничка. Али, та политика је већ сада препознатљива – дубоке промјене, рат против криминала и корупције, почевши од највишег нивоа, запошљавање као приоритет, сређивање Републике Српске у свим сегментима.

 

-Примјетан је немир у редовима СНСД-а који покушава да нађе адекватан одговор на окупљање опозиције. Плашите ли се удара на ваше кадрове и савезнике, мање странке?

Знајући менталитет Додикове власти, убјеђен сам да ће уцјенама, поткупљивањем и разним врстама притисака покушавати да разбијају Савез за промјене. Оно што не могу пореметити је концепт промјена
који незаустављиво долази. То је разлог велике нервозе у редовима власти којој је остало једино да покушају примитивним личним увредама и дисквалификацијама скренути пажњу са лоших резултата свог рада.

 

-Неке од чланица Савеза већ нуде своје кандидате за функцију предсједника РС. Да ли је СДС одлучио коју од двије позиције (предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ из РС) ће задржати за себе, а коју препустити партнерима?

Ми смо формално оживјели Савез за промјене потписивањем заједничке декларације. Сада слиједи процес одређивања ко ће бити два заједничка кандидата. Очекујемо да то буде ствар договора и процјене ко има највише шанси да добије највише гласова. Вјерујем да ће бити разних приједлога, па чак и жеља и  амбиција.

Све је то саставни дио политике, али сам убијеђен да ће бити кандидати они које ће народ препознати да су у стању да донесу нешто другачије од овога што смо имали под Додиковом влашћу. Процес одабира заједничких кандидата не би требало водити у медијима, јер то отежава коначни договор. Ми нисмо вршили никакву селекцију оних који су потписали декларацију, а не искључујем ни могућност подметања кукавичијих јаја, односно нових Калинића.

Овај пут је то прочитана прича и они који тврде да су за промјене морају знати да су оне једино могуће ако се напори удруже, а личне сујете ставе у страну.

 

-Како коментаришете блок, који промовише ДНС, странка која је партнер СНСД-а свих ових година у власти?

ДНС је до сада увјек био један од стубова Додикове власти. Без њихове подршке не би било ове скупштинске већине и зато ДНС сноси велику одговорност за све што се дешавало протеклих девет година.  Да су бар сада пред изборе напустили СНСД, можда су имали шансу да се прикажу као нешто друго. Овако је јасно да је то провидан покушај да сами себе прогласе трећим блоком, не би ли преварили понеког од неупућених. Интересантна је поставка да ће они ићи са оном страном која им да више,  односно прихвати њиховог кандидата за једну од двије директно биране функције. Ту нема политике, то је чиста отворена трговина.

 

-Да ли је СДС у потпуности спреман за ове изборе, који се сматрају судбинским за Републику Српску. Финансијски, кандидатским листама... По којем ће принципу бити формиране кандидатске листе?

СДС је спреман да гласачима понуди алтернативу Додиковој власти, а то значи да смо припреме за изборе најозбиљније схватили. Финансије не би требало да буду проблем, пошто не планирамо да водимо бљештаву расипничку кампању у вријеме када народ све теже живи. Наша намјера је да пренесемо поруку да Српска може много боље. Велики број грађана се већ сада опредјелио и ми то осјећамо новим таласом учлањивања у СДС. Кандидатске листе ће бити формиране у вријеме како то закон предвиђа и то је процес који је странка да сада прошла много пута.

 

-Недавно сте рекли да су Додик и Лагумџија показали шта могу. Видите ли адекватног политичког партнера за СДС у Сарајеву, са којим би се могла градити нека озбиљна прича о БиХ? 

Чињеница је да су Додик и Лагумџија најодговорнији за лошу ситуацију у којој се налазимо и да су се четири године надмудривали ко је јачи и важнији. У том њиховом надметању жртве су били грађани. Када
се заврше избори, видјећемо да ли постоје политичке снаге у Федерацији које би биле спремне да се крене у стварање другачијих односа у БиХ. Ми смо отворени за договор који би био у интересу смиривања политичких тензија, али то не зависи само од нас. Треба видјети има ли још неко спреман да се окренемо будућности и изађемо из живота у прошлости.

 

-Недавно сте заинтригирали јавност помињући "кило злата" које је Додик наводно добио од руског бизнисмена. О чему се ради?

Управо оно што сам у емисији са Додиком и рекао. Рус Олег Бурлаков му је дао килограм злата, а умјесто да то према закону пријави као поклон и врати Републици Српској, Додик је кило злата задржао за себе.

 

РЕСПЕКТ

 

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

зивијо снсд

07.05.2014 11:08

Ста је кило злата за насег предсједника? Ситница!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

07.05.2014 11:12

Промјене су неминовне! Само наставите тако паметно да радите господине Босић. Очитали сте им лекцију из морала, поштења и рада. Не могу СНСД-у више помоћи ни бабе врачаре ни владике...Свака част! Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

колапс

07.05.2014 11:17

Цовјек се једноставно својом скромносцу, постењем, смиреносцу, разумјевањем правих проблема овога народа наметнуо као прави кандидат за најјацу функцију.дуго времана није било цовјека којег једноставно сви подрзавају и они нестранацки, а њих је много.добице огромно повјерење али и обавезу да то спроведе у дјело. Зато морају да се уједине сви у правом смислу и да постују његове одлуке и спроводе их. Са срецом за новог предсједника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

07.05.2014 11:27

Не може зауставити промјене, али ће покушати све; користиће сва средства да покуша...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИДИ ВИДИ

07.05.2014 11:29

ДОДИК ПОЈЕДЕ ТРИ КИЛЕ ЈАГЊЕТИНЕ, ДА НЕЋЕ КИЛУ ЗЛАТА ПРОГУТАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александра Пауниц

07.05.2014 12:45

БРАВО БУДУЦИ ПРЕДСЈЕДНИЦЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Херцеговина

07.05.2014 13:41

Наравно да не мозе зауставити промјене, али послије промјена да се обрацунате са криминалом и корупцијом и да се сваком појединцу испита поријекло имовине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

07.05.2014 14:01

Велики је господин овај Босиц. Смирен културан сталозем писмен... Свака цаст. Подрска на изборима. Имате мој глас и глас моје породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

07.05.2014 14:15

Једно је сигурно и неизбјежно. У РС долази вријеме када ће се за криминал да одговара. Коалиција "Савез за промене" је јасна и дефинисана - Криминалци који су покрали државу и они државни службеници који су им то омогућили да учине, морају бити процесуирани и изведени пред лице правде. Сви одреда биће пометени са функција и позатварани. То што већ неки планирају тутањ и да дају оставке, није им од лијека. Зворник је у РС приоритет број један. Ту се десила "Пљачка Вијека" - Глиница. Одреда ће због тога да кривично одговарају начелници полиције, корумпирани командирчићи који су се максимално трудили да заштите тајкуне и покрију њихове афере. Најтежи удар због криминала и корупције сносиће директно Окружно Тужилаштво у Бијељини. Ту је "Главни" уплетен у разноразне афере прикривања криминала у сарадњи са политичко-полицијском мафијом. Све се одреда зна - како су неки кривични предмети на иницијативу "Главног" одбацивани и обустављани уз предлоге начелника полиције и политичара, колико се пара за то давало и узимало, како је покриван политички криминал и разноразне проневере у државним институцијама, како су предмети организованог криминала обезвређивани, како су се уништавали докази уместо да се траже. 24 Велике Афере чекају да буду откривене . Савез за промене опраштати неће. Криминалци вама се одбројавају задњи дани на слободи. Време правде долази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

07.05.2014 15:36

Ја мислим да це Баја, преци у СДС и опет му нико ниста неце моци. Лопвцина је то као и 99% политицара из БиХ, јер они хоце све само у затвор да не иду:-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕ Станари

07.05.2014 15:41

Сто нико не прица о ТЕ Станари гдје це се запослити 900 радника, а вец је запослен велики број на изградњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

07.05.2014 16:50

Какав бре Додик.Његово је просло.Доста његових лази.Промјене су сигурне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шансе нема

07.05.2014 17:17

Мсм, јасно је свима да ће ови сада да се преселе у опозицију, само се надам да се неће скоро опоравити, зато садашња опозиција треба да буде паметна и да паметно ради после побједе на изборима. Биће гадно, ови сада су нас увалили до гуше у да не кажем шта, али ако буду сложни и не буду дрпали, све се може полако поправити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максим

07.05.2014 18:27

Народ нема повјерења у СНСД!Цињеница је да це у октобру доци до промјена,јер доста је висе манипулисања и лазних обецања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

07.05.2014 19:01

Промјене, надам се, не може зауставити нико - бааааја поготову. Надам се да ће нам ући у навике да мјењамо оне без резултата, макар ишли на изборе три пута годишње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

07.05.2014 19:37

Босићу гледамо у тебе као озебли у Сунце, надам се да нећеш изневјерити народ а народ ће ти дати повјерење у октобру. У дубини душе сви вјерујемо у промјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип Вишњић

07.05.2014 20:07

Босићу само храбро до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој вукоје...

07.05.2014 21:12

...из које ли си ти вукој...ине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зендра

07.05.2014 21:20

Е ја га вала нецу гласати ни за кога.... Сви сте ви исте прије избора.... Мед и млијеко за све, а послије избора ком опанци ком обојци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

08.05.2014 03:52

Надам се да ће савез за промјене да побиједи у том случају треба да процесуирају свако правно и физичко лице које је смишљено радило на урушавању и сиромашењу државе зарад личних интереса.

ОДГОВОРИТЕ