Нема спаса за ГРАС?

Посланици у Скупштини Кантона Сарајево, по ко зна који пут, расправљали су о нереализираним закључцима овог законодавног тијела, по којима је досад КЈКП ГРАС, које је у дугу 130 милиона КМ, требало да стане на ноге.

Босна и Херцеговина 05.05.2014 | 08:53
Нема спаса за ГРАС?

Већина посланика је мишљења да ово предузеће све дубље тоне и да је сваким даном све теже спасити га.

Влада Кантона Сарајево требало је досад, а није, наложити свим јавним предузећима у КС да купују мјесечне карте за превоз ГРАС-овим возилима.

Због непровођења ове одлуке Скупштине КС, ГРАС је у губитку седам милиона КМ.

Једним од закључака Скупштине, још из децембра 2012. године, Влада КС је била дужна да у сарадњи са Синдикатом комуналне привреде Кантона Сарајево у року од 15 дана отпочне с преиспитивањем и корекцијом Колективног уговора о правима и обавезама послодаваца и запосленика из области комуналне привреде Кантона Сарајево. Међутим, до корекције колективних уговора никад није дошло.

Скупштина КС је обавезала Владу КС да преузме субвенционирање трошкова превоза ђака, студената и пензионера, јер су и због неисплаћивања ових дуговања губици фирме шест милиона КМ годишње.

Предузећу ГРАС нису обезбијеђена ни возила која су тражили, а Влада КС је затражила и систематизацију радних мјеста у ГРАС-у, на што Синдикат није пристао.

Елмедин Конаковић, шеф Клуба посланика СДА у Скупштини КС, каже да није задовољан степеном реализације закључака о ГРАС-у јер све то предуго траје.

"Незадовољан сам радом ове владе, а ГРАС је један од главних показатеља да сам у праву. Не могу се помирити с тим да министри у својим ресорима не могу наредити директорима јавних предузећа да морају купити мјесечне карте од ГРАС-а. С оваквим понашањем Владе КС, ГРАС нема никакву перспективу", рекао је он.

Бесим Мехмедић, шеф Клуба независних посланика у Скупштини, истиче да већ три године говори да су сви закључци о ГРАС-у "шипка по леду" и неће ријешити проблем.

"Кад нешто нећете да ријешите узмете комисију која да закључке. ГРАС је предмет Тужилаштва КС, али нико ни дан-данас неће тај предмет да пошаље тамо гдје му је мјесто - у суд, јер покривају свој криминал", рекао је Мехмедић.

Предраг Којовић, посланик Наше странке у Скупштини КС, истиче да је сваки покушај ревитализације ГРАС-а бацање новца у финансијску рупу, која само на мјесечном нивоу грађане кошта 2,5 милиона КМ, а при томе та фирма обезбјеђује само 40 до 50 посто линија које је законом дужна обезбјеђивати.

"Сваки покушај спасавања ове фирме, осим увођења у стечајни поступак, представља 'бичевање мртвог коња'", рекао је Којовић.

Коментари / 0

Оставите коментар