Жестоке борбе за Славјанск

У граду Константиновка у области Доњецка, након што је допремљена војна опрема, војска је почела да пуца на људе из тенкова и оклопних транспортера.

Свијет 04.05.2014 | 16:52
Жестоке борбе за Славјанск

Борба за Славјанск је почела и снаге самоодбране жестоко се боре у предграђима са украјинским снагама безбедности, јавља Интерфакс и додаје да пуцњава допире са железничке станице.

"Пре око пола сата избио је сукоб у близини железничке станице, а затим се проширион у кварт Малиновку",
каже извор из штаба самоодбране.

Снаге самоодбране засад одолевају и најављују жесток отпор.

"Сада су се снаге безбедности укопале на улазу у Славјанск. Намеравамо да их одувамо оданде", каже представник самоодбране.

18.58 - Присталице федерализације у Доњецку ушли су у зграду Војног тужилаштва, јавља РИА Новости позивајући се на прес службу Народне Републике Доњецк. Отпора није било па је све прошло мирно.

17.57 - Премијер Канаде Стивен Харпер изјавио је да ће његова земља увести додатне санкције против Русије, јавља РИА Новости. Тим додатним мерама биће погођено 11 субјеката, наводи се у његовом кабинету. Није рекао о коме се рати нити да ли су то званичници или и предузећа.

17.30 - Снаге самоодбране Луганска ухапсиле су тројицу људи који су отворили паљбу по њима на барикадама испред зграде Службе безбедности, јавља Раша тудеј. Једног грађанина успели су да ране, а брзо су ухапшени.

17.19 - Власти Народне Републике Доњецка саопштиле су да ће формирати први војни пук. "Донета је одлука да се формира доњецк пук. Већ ћемо одлучити шта ће му бити задаци", казао је функционер те непризнате републике Николај Солнцев. Али оно што се зна јесте да ће пук имати више од 800 људи и да ће
ујединити снаге самоодбране.

16.55 - У центру Луганска опет се чује пуцњава, јавља дописник Газете. Прича се да су рањена тројица присталица федерализације, али нема званичне потврде. Такође се прича да су по граду примећени снајперисти.

16.50 - У Одеси пада јака киша, а и припадници милиције су испунили захтев грађана и ослободили све ухапшене у нередима 2. маја, па се већина демонстраната вратила кућама. Остало је још неколико стотина најупорнијих који чекају да и друге станице милиције пусте ухапшене.

16.46 - "Народни градоначелник" Славјанска Вјачеслав Пономарјев изјавио је да се у Украјини води грађански рат."Суштински је тако јер се боримо против фашиста, против нациста", казао је Пономарјев за радио Ехо Москве.

Пономарјев је нагласио да ће се мир у регион вратити ако власти у Кијеву повуку своје трупе из Доњецке области и омогуће грађанима да се слободно определе за уређење у којем желе да живе.

16.11 - Рањени градоначелних Харкова Генадиј Керњес дошао је свести и обећао да ће се вратити у политику, јавља Комосомољскаја правда.

16.09 - Демонстранти у Одеси успели су да натерају полицију да пусти на слободу 160 њихових суграђана, ухапшених 2. маја током нереда код Дома синдиката у којима је живо спаљено 46 људи, јавља Раша тудеј.

15.39 - "Сада узвикују 'Одеса је руски град!'", објавио је на Твитеру новинар Хауард Ејмос, који се налази у Одеси.

15.27 - Вођа организације "Харковски рад" Павел Тишченко предложио је грађанима данас ма митингу да испросипају неколико боца пива из Лавова јер произвођачи из западне Украјине наводно додају у њега неке супстанце које снажно утичу на организам. Учесници митинга су му рекли да му на памет не падне да просипа пиво по земљи јер неће да наредна три сата удишу смрдљива испарења.

15.06 - Смртоносни сукоби и пожар у Одеси, у којима је погинуло више од 40 људи, део су плана за
уништење Украјине који подстиче Русија, изјавио је привремени премијер Украјине Арсениј Јацењук. "Циљ Русије је био да понови у Одеси оно што се дешава на истоку земље", рекао је Јацењук у Одеси два дана након трагедије, преноси АФП.

14.55 - Демонстранти у Одеси блокирали су зграду полиције и траже ослобађање затворенике, јавља Итар-Тасс. Више од стотину људи блокирало је Преображенску улицу, у којој се налази зграда полиције. Демонстранти траже да сви људи ухапшени 2. маја, који чекају да буду послати у Окружни суд, сместа буду ослобођени.

14.39 . Најмање једна особа је погинула, а две су рањене у Луганску, у источној Украјини, пошто је војска отворила ватру на сепаратистичке активисте.

14.34 - Кад људе спаљују, тешко је рећи да су сви једно, једна крв, да су сви Украјинци. Не, они који су спалили људе нису Украјинци. То су фашисти, објавио је на  свом Твитеру амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин.

14.25 - Влада ће из резерви издвојити средства за помоћ породицама свих мирних демонстраната који су погинули у Одеси, објавио је на свом Тивитеру привремени украјински премијер Арсениј Јацењук.

14.03 - Фотографије бившег председника Југославије и Србије Слободана Милошевића освануле су данас на барикадама присталица федерализације у Краматорску, јавља РИА Новости.

13.58 - Упркос судској забрани, становници Харкова окупили су се у центру града у знак сећања на жртве у Одеси, јавља РИА Новости. Грађани су остављали цвеће у подножју споменика Лењину и развили су натпис "Нећемо заборавити, нећемо опростити".

13.48 - Велика руска застава развијена је на згради синдиката. Народ кличе: "Русија, Русија, Русија!", објавио је на свом Твитеру Хауард Ејмос, новинар који извештава из Одесе.

13.44 - Министарство иностраних послова Русије затражило је од ОЕБС-а и Савета Европе да дају објективну процену ситуације у Украјини. У тренутку кад казнене трупе украјинске војске спроводе операције на истоку земље, на Западу је уведена блокада информација о правом стању ствари.

13.40 - Папа Фрања молио се данас за помирење и братство у Украјини. Папа је у недељном обраћањ с прозора Апостолске палате на Тргу Светог Петра у Ватикану рекао да је "ситуација у Украјини тешка" и додао: "Ових дана сам молио с ваман за жртве, тражећи од Господа да испуни срца свих осећањима помирења и братства".

12.58 - Ситуација у Краматорску, где је јутрос дошло до сукоба између припадника самоодбране и снага безбедности, тренутно је мирна, јавља РИА Новости. Улице су закрчене олупинама спаљених аутомибила и тролејбуса, људи су масовно кренули у набавку храна јер се боје опсаде.

12.47 - Људи у Москви доносе цвеће на спомен страдалима у Одеси, који се одржава у амбасади Украјиине у Леонтјевској улици, јавља радио Ехо Москве. .

12.44 - Конвој оклопних возила украјинске војске креће се по центру Константиновке.

12.40 - У Доњецку је ноћ протекла релативно мирно, известила је руска ТВ "Росија-24", додајући да се град и штаб устаника припремају за почетак новог напада украјинске војске, која се стационирала на прилазима том граду на истоку Украјине. 

Према извештачу те ТВ, људи праве барикаде и спремају се "за одлучујућу фазу операције", а украјинска војска није омогућила излазак из града за цивиле, нити је проглашена евакуација. Да би специјална операција могла да почне говоре посредно информације о активностима у Константиновки, Мариупољу и Луганску, наводи "Росија-24".

12.23 - Министарство иностраних послова Русије позива на хитну међународну акцију поводом поступака власти у Кијеву, јавља Газета. "Неопходне су хитне међународне мере које ће ставити тачку на линију злочина", изјавио је заменик шефа дипломатије Русије Григориј Карасин.

12.06 - Украјинску прелазну владу у Кијеву саветује на десетине агената америчке централне обавештајне службе (ЦИА) и Федералног истражног бира (ФБИ), пише данас немачки "Билд ам зонтаг", позивајући се на изворе из немачких безбедносних кругова

11.56 - Више стотина становника Кишињева окупило се на спомену жртава у Одеси. "Можемо ли уопште да славимо победу над  фађизмом, ако он није побеђен?", рекао је један од учесника спомена. "Оно што се десило у Одеси неописиво је са становишта људског морала. Запалио сам свећу и помислио - нећу опростити", додао је он.

11.00 - Украјинске трупе зузеле ТВ центар у источној Украјини, Славјанск, саопштило је Министарство унутрашњих послова Украјине, јавља Раша тудеј. У међувремену области Доњецка снаге самоодбране тврде да су успеле да поврате неке области које су претходно заузеле украјинских трупе.

10.15 - Привремени премијер Украјине Арсениј Јацењук окривио је безбедносне службе у земљи због неуспеха да се заустави насиље у јужном граду Одеси у коме је погинуло више од 40 људи и затражио свеобухватну и независну истрагу.

Такође, он је окривио про-руске групе, тврдећи да су "изазвале немире." Упитан о томе да су про-руске групе преузеле контролу у градовима на истоку, он је рекао да они "нису у потпуности изгубио контролу и да ће много тога зависити од локалног становништва, без обзира да ли они подржавају мир и безбедност."

10.10 - Кијев интензивира војне акције на истоку Украјине. Украјински министар унутрашњих послова изјавио је да се војна акција на истоку земље наставља и да украјинска војска “ неће стати”. С друге стране, сепаратистички вођа у Луганску синоћ је објавио почетак формирања Армије Југо-истока чији је крајњи циљ заузимање Кијева.

10:00 - Украјинска војска ,која је синоћ почела операцију против профедералних активиста у граду Маурипол на југоистоку Украјине, ушла је у град и опколила зграду локалне администрације, која је под контролом профедералних активиста.

Локални медији наводе да је запаљена зграда банке у Мауриполу. Унутар зграде налазило се неколико стотина активиста и према њиховим речима, војска их је упозорила да не излазе јер ће отворити ватру, а у току је преузимање контроле над објектом.

Активисти су углавном ненаоружани, а још нема података о повређеним или евентуалним жртвама.

09.00 - Снаге самоодбране у граду Краматорск држе под контролом центар града и њихов извршни одбор, преноси РИА Новости. Такође, извор је додао да је седам проруских присталица погинуло у последњих 24 сата.

08.10 - Група сепаратиста се скупила да блокирала канцеларију за мобилизацију и неколико војних база у три дистрикта у Луганску, у знак протеста због вести да је у тај град стигло војно појачање из других области Украјине.Војници су проценили да демонстранти намеравају да нападну зграду и отворили су ватру на њих.

08.00 - У граду Константиновка у области Доњецка, након што је допремљена војна опрема, војска је почела да пуца на људе из тенкова и оклопних транспортера, наводи Итар-Тас с позивајући се на активисту из локалних јединица за самоодбрану.

Активиста је рекао и да су се падобранци спустили у близини телевизијског торња и одмах почели да пуцају. Има жртава и рањених, али не зна се тачан број, испричао је овај активиста. Према сведочењу очевидаца, борбени тенкови су ушли и у Краматорск, други град у области Доњецка.

07.55 - Извештаји о сукобима стижу и из града Друшковка и села Ивановка и Пчолкино. Према различитим извештајима, погинуло је између шест и 10 особа, преноси Итар-Тас с.

01.15 - Конвој украјинских снага безбедности ушао је у град Константиновка у региону Доњецка. Из града се чују пуцњи, јавља Раша Тудеј и наводи да има више погинулих.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

977бл

04.05.2014 08:54

Руси ста цекате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИНГЕ

04.05.2014 09:25

ДА СУ ПАМЕТНИ НЕ БИ НИ РАТОВАЛИ ЗАДУГО ИМ НЕЦЕ БИТИ ДОБРО НИТИ ЈЕДНИМ НИТИ ДРУГИМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

04.05.2014 13:32

Ста би Руси требали? Цекати као овце док их ови убијају? Косово се мозе узети Србији, а Крим и остали дијелови са вецинским руским становниством не мозе Украјини? То је идиотска америцка и ватиканска логика. Руси треба да удју у Украјину и бране свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

историја писе поново

04.05.2014 14:16

Руси су закували у Украјини исто као Милосевиц у Југославији. На крају баладе народ це остат гладан а неки мали Милосевици це узиват у богатству ако пре тога не заврсе у неком новом Хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драја

04.05.2014 14:36

Ово да није тузно било би смијесно. Па ова Украјинска војска се пати са људима који имају само аутоматско наорузање и неколико руцних бацаца сто су отели од те исте војске. То сам гледао на Русиа Тодаy. Ста це бити ако Руска армија удје у Украјину, кад су вец сад у расулу? Али се види да их запад тјера у пропаст, они из десног сектора це први побјеци ако се ови мало боље организују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

04.05.2014 15:30

Укљуци це се Руси питање сата, мозда је то је тактика а онда це их потиснут до Кијева.

ОДГОВОРИТЕ