Ново прекрајање граница на Балкану?

Историчар Чедомир Антић сматра да може доћи до новог прекрајања граница на Балкану, али само захваљујући великим силама, те истиче да би било најбоље да оне подрже демократско право свих који могу да изгласају независност, јер је досадашња непринцијелност штетна за њих саме.

Република Српска 04.05.2014 | 10:37
Ново прекрајање граница на Балкану?

"Косову су дали независност, Републику Српску гуше, Војводину на силу претварају у покрајину са претензијама да постане федерална јединица, а Србе на северном Косову спречавају да имају био какву аутономију", наводи Антић.

Антић је за "Прес Република Српска" истакао да би Српска постала независна када би била велика сила и имала нуклеарно наоружање, што довољно говори о тренутној позицији међународног права.

"Ипак, наша борба је праведна и, ако успемо да одржимо своју државност, политички се ујединимо и обновимо нашу привреду, независност ће једног дана доћи на дневни ред и ми ћемо успети да се за њу изборимо", оцијенио је Антић.

Коментаришући ситуацију у Украјини, Антић је рекао да она подсјећа на прилике у БиХ 1991. и почетком 1992. године, те да до сукоба не би дошло да није било мијешања САД, Велике Британије и, у извјесној мјери, Њемачке.

"Нарушавање права Руса и Украјинаца који говоре руски језик подсећа на прилике у Хрватској и БиХ почетком 1990-их година. Мислим да ће криза бити дуготрајна и да Украјина после ње неће бити у политичком и уставном погледу иста као пре", рекао је Антић.

Антић је нагласио да је тешко вјеровати да би у догледно вријеме Крим и Севастопољ могли да буду отргнути од Руске Федерације.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Вожд

04.05.2014 09:12

Кад год су се на овим просторима цртале границе, оне су увијек биле натопљене крвљу. Увијек су ови народи били ситан кусур у размирицама великих. Ништа нисмо научили из прошлости..Само је небо граница нашим глупостима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

04.05.2014 09:16

Заборавио си само Сандзак који це сигурно добити у поцетку аутономију а послије це се сигурно ујединити са Сарајевом.Војводина це се одвојити од Србије кад тад.Република Српска је прекинута у Брцком и не знам како це се одвојити(два дијела).Дистрикт Брцко такодје мозе прогласити отцијеплење итд.Није могуце професоре да то не знас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

04.05.2014 10:34

Никада ми неће бити јасно како то да о прекрајањима граница увијек говоре они који их неће прекрајати? - Ови ратници из дневних боравака су ми се посебно згадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рус

04.05.2014 10:44

Тренутно је како ти кажеш било је и 41, али коло се окреце и то брзе него сто ти мислиш, ви треба да се вратите тамо гдје сте били прије него сто је Тито направио од вас оно сто нисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

WЦ коридор

04.05.2014 11:16

Која гомила глупости, само једино је тачно да ће све бити једног дана,једног дана ће и сунце престати да сија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срки

04.05.2014 11:51

Е људи неки овде лупају, и стално заборављају да Неум дјели Хрватску зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

04.05.2014 13:05

Имају велике силе које о томе размишљају и све је планирано 10 г. "унапрјед" и цртају границе, а ми глупани се свађамо за којекакве идеологије док они живе од наших глупости. А код нас нека комшији цркне крава па нека цркне и моја "ДА НЕМА ОД КОГА КУПОВАТИ МЛИЈЕКО"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

04.05.2014 21:46

Господине Антицу, ако подрзимо демократско право свих оних који зеле независност и додје до прекрајања граница, онда це Србија бити мања од насе Републлике Српске. А ако се буде исло и даље, могла би и Република Српска бити мања и изгледати као тигрова коза, јер и уњој има мијеста гдје су хрвати и босњаци у вецини. Иста права за све. Постено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

04.05.2014 22:02

Сасвим оцигледно да овдје има паметних људи који пису коментаре али исто тако и много будала који својим национализмом и мрзњом показују да овдје никад неце бити мира. А све те будале зиве негдје у иностранству и своју дјецу су склонили од овог насег јада, биједе и муке. Првенствено мислим на ове такозване ратне избјеглице у земље Западне Европе. Па господо хоцете ли ви мозда доци и васу дјецу послати да се боре за отцјепљење Сандзака? Наравно да нецете него хускате ову биједу да крв лије а ви да додјете са парама послије па изигравате дзекове као сто то и сада радите. Ми смо мали мисеви за те бестије Ватиканске и они ста су и како зацртали тако це бити, пасало Србима или Муслиманима или не!

ОДГОВОРИТЕ