Исламски екстремисти пријетња за БиХ

Насилне екстемистичке исламске идеологије и регионалне националистичке насилне групе представљају озбиљну потенцијалну пријетњу за БиХ, наводи се у најновијем извјештају о тероризму у свијету америчког Стате Департмента за 2013. годину.

Босна и Херцеговина 03.05.2014 | 10:10
Исламски екстремисти пријетња за БиХ

У дијелу за БиХ истакнуто је да је ова земља и даље кооперативан партнер са САД у погледу борбе против тероризма, те да је забиљежен спори напредак у јачању антитерористичких капацитета.

Као највећи проблеми истакнути су недостатак финансијских средстава и слаба координација између различитих полицијских агенција у БиХ.

Наводе примјер Сарајевског кантона, у којем се испреплиће надлежност три различите полицијске агенције - Државне агенције за истраге и заштиту, кантоналне полиције и федералне полиције.

"У пракси, најчешће је СИПА та која има водећу улогу у преузимању мјера кад су напади у питању, док Тужилаштво БиХ има надлежност за процесуирање терористичких дјела", наведено је у извјештају.

У извјештају пише да је законска регулатива терористичких аката усклађена с конвенцијама Уједињених нација и у сагласности с правним актима који важе у ЕУ.

Истакли су да је прошле године дошло до поновног суђења Мевлиду Јашаревићу за терористички напад на америчку амбасаду у Сарајеву због процедуралних грешака у првом поступку.

"Јашаревић је 20. новембра у поновљеном поступку поново осуђен за тероризам на затворску казну од 15 година. Његова првобитна пресуда на 18 година је смањена након што је суд узео у обзир да се 'Јашаревић искрено покајао за дјело које је починио'", наведено је у извјештају.

Осим овог, истакнуто је да је у децембру Суд БиХ осудио Хариса Чаушевића за терористички акт из јуна 2010. године, када је један полицајац погинуо, а шест рањено при бомбашком нападу на полицијску станицу у Бугојном.

"Осуђен је на 45 година затвора. Насер Палисламовић је ослобођен јер је констатовано да није крив, а остали су још раније пуштени због недостатка доказа", наведено је.

Похваљен је сада већ бивши министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић за његов законски приједлог за кажњавање бх. држављана који се кући врате из борби на страни непризнатих милиција и борбених група.

Похваљена је и Гранична полиција БиХ, за коју је констатовано да је добро увезала све граничне прелазе и четири међународна аеродрома - Сарајево, Тузла, Мостар и Бањалуку - у јединствену базу података, у коју је инсталирана опрема донирана од стране Министарства правде САД, кроз програме обучавања и помоћи.

"У 2013. години Служба за странце је повезана на систем кроз који је могућ тренутни приступ другим базама података, укључујући и Интерпол, како би могли спроводити провјере", истакнуто је у извјештају.

Подсјетили су да је у јануару 2011. године почела с радом Јединица за борбу против тероризма при главном тужиоцу БиХ, која укључује државне и ентитетске агенције за спровођење закона, те безбједносне агенције у Брчко дистрикту.

"Јединица се финансира од стране Министарства безбједности, а дјелује из централе СИПА. Међутим, Јединица је још у зачетку, и то скоро три године након формирања.

Њен примарни посао у овом тренутку је служба за дијељење обавјештајних података", истакнуто је у извјештају.

Истакнуто је да бх. полицијске агенције добро сарађују с америчким органима.

"Програм помоћи у антитерористичким активностима Стате Департмента полицијских агенција у БиХ укључује и курсеве у спровођењу антитерористичких истрага, обезбјеђењу виталних објеката од терористичких пријетњи, као и обезбјеђивање аеродрома", закључено је у извјештају.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

04.05.2014 17:02

Па Амери знају које организације терористицке и дзихадлијске дјелују у БиХ они су их и довели и обуцили.

ОДГОВОРИТЕ