Португалци претекли Италијане!

Уколико клубови из Калча већ од наредне сезоне озбиљније не схвате Лигу Европе, могли би у скорије време да спадну на само два представника у елитном такмичењу.

Фудбал 02.05.2014 | 16:53
Португалци претекли Италијане!

Италијански фудбал доживео је синоћ још један снажан ударац! Не само због тога што је Јувентус елиминисан у полуфиналу Лиге Европе и неће играти финале пред својим навијачима, већ и због тога што је захваљујући том поразу - односно победи Бенфике - португалска Примеира успела да претекне Серију А на УЕФА ранг листи, чиме је не тако давно најјача лига на свету склизнула на пето место?!

Ово је најлошији пласман италијанске лиге на овој листи још од 1984, када је такође била пета. После тријумфа Јувентуса у Купу шампиона 1985. почео је узлет Серије А, која ће убрзо постати без премца у Европи захваљујући фантастичним резултатима у Купу шампиона, пре свих Милана, али и Јувентуса, односно Сампдорије. Посебна прича су успеси у Купу УЕФА, где су Италијани доминирали од 1989. до 1999. У том периоду Наполи, Јуве, Торино, Интер и Парма играли су заједно у чак десет финала?! Није згорег поменути и Куп Купова, који је такође доносио лепе поене, а у том периоду освајали су га Сампдорија, Парма и Лацио.

Ситуација је драстично почела да се мења од 2000. године и то пре свега захваљујући томе што су клубови из Калча потпуно занемарили Куп УЕФА. После Парме 1999. ниједан италијански клуб није играо финале тог такмичења, а оно не доноси много мање поена од Лиге шампиона када се све сабере. Почетком новог миленијума Серију А су у врху одржавали финалисти Лиге шампиона Милан (3), Јувгентус (1) и Интер (1).

Италија се први пут сусрела с губитком једног места у елити 2010, уочи финала између Бајерна и Интера. Апенини су тада упрли очи у Нероазуре, јер им је само тријумф Мурињовог тима гарантовао да ће и наредне сезоне имати четири представика у ЛШ. Те године на Сантијаго Бернабеуу Интер је успео да победом сачува то место, али већ наредне Бундеслига је претекла Серију А.

Дакле, да резимирамо: Од 2000. до данас Италијани су играли само пет финала еврокупова, Шпанци чак 18, Енглези 13, Немци осам, Португалци седам...

Контеов Јувентус нашао се соноћ у истој кожи као Интер пре четири године, али није успео. И поред тога што италијански клубова иза себе немају уопште лошу сезону (освојили 14.166 бодова, што је скоро па исто колико и Немци), главе ће им доћи лош коефицијент на крају такмичарских 2010/11, односно 2011/12, односно много успешнија 2009/10, која се брише на крају ове сезоне. Примера ради, Португалци су у текућој сезони сакупили свега 9.750 бодова (Бенфика би победом у финалу могла то мало да побољша, али зато су у "излазној години" имали тек 10.000, што у суштини прави кључну разлику.

Када се све сабере, Италија од лета креће са 51.510 поена, а Португалци са 52.133.

На срећу Италијана овај пад на пето место неће их коштати још једног места у Лиги шампиона, међутим, ако се настави с тенденцијом оваквог пада, није искључено да ће се у ближој будућности (сезона или две) и то догодити. Русија, на пример, има јако слабу "излазну сезону" и практично се изједначила са Французима, чија Лига 1 на шестом месту последња доноси три представника у елити (два директно и један у квалификације).

Руси су све те силне бодове прикупили добрим резултатима у Лиги Европе и ако тако наставе могли би већ наредне сезоне да направе озбиљан корак ка добијању трећег тима у ЛШ. Италијанима, дакле, не остаје ништа друго него да много озбиљније схвате то "непрофитабилно и незанимљиво" такмичење па кроз њега поврате изгубљене позиције.

Поред свргавања Серије А из топ четири, већих промена на УЕФА ранг листи неће бити. Шпанци су и ове сезоне потврдили доминацију (финалиста Лиге Европе и шпанско финале у Лиги шампиона), што ће их учврстити на првом месту, док ће Енглези остати други и повећати разлику у односу на трећепласирану Бундеслигу.

Промена нема ни када је Србија у питању. Наша Суперлига задржаће 27 позицију, која јој као и ове сезоне, гарантује једно место у квалификацијама за Лигу шампиона и три места у Лиги Европе.

Коментари / 0

Оставите коментар