Соренсен: Слободни медији – стубови демократског друштва

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је, поводом 3. маја - Свјетског дана слободе медија, да су слобода изражавања и слобода медија основни стубови доброг управљања и политичке одговорности у демократским друштвима.

Босна и Херцеговина 03.05.2014 | 08:15
Соренсен: Слободни медији – стубови демократског друштва

"Ако нема слободних медија који раде према професионалним и етичким стандардима, грађани су лишени уравнотежене и поуздане информације, подржане чињеницама. Уз помоћ слободних медија, разумијемо и разматрамо наше мјесто у свијету и у заједници", констатовао је Соренсен.

Честитајући свим новинарима и медијским кућама у БиХ Свјетски дан слободе медија, Соренсен је истакао да треба поштовати важан посао новинара на терену, посебно у подручјима захваћених сукобима.

Соренсен је нагласио да за ЕУ слободни и професионални медији не могу бити предмет преговора.

Он је истакао да су обезбјеђивање слободе изражавања и слободе медија кључни приоритети за ЕУ и, као дио политичких критеријума из Копенхагена, кључни аспект процеса интеграције у ЕУ земаља западног Балкана, укључујући БиХ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

"Како би промовисала слободне медије који раде у складу са највишим етичким и професионалним стандардима, Европска комисија је недавно представила и промовише Смјернице за подршку медијских слобода и интегритет медија у земљама у процесу проширења ЕУ", наео је Соренсен.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

перо

02.05.2014 18:08

Слобода медија да, али да буду прозападни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.05.2014 18:38

Цим се не писе у корист сваба и амера одмах нема слободе медија,ваљда ако је слобода коју заговарате ви хомици новинари имају право некад да напису да ви и ваше хорде зла нисте у праву

ОДГОВОРИТЕ