Самоиницијативно учешће представника из БиХ у Бриселу

Представници институција из БиХ су самоиницијативно учествовали на тематском састанку структуралног дијалога који је прије два дана одржан у Бриселу, што је супротно установљеним процедурама припреме и одржавања тог састанака и одлукама Савјета министара БиХ, саопштено је из Министарства правде Републике Српске.

Босна и Херцеговина 01.05.2014 | 17:15
Самоиницијативно учешће представника из БиХ у Бриселу

У саопштењу се напомиње да је Република Српска била спремна да учествује на овом састанку о реформи Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, као и да је Влада Српске благовремено усвојила платформу у вези предложених тема дијалога, коју су њени представници требали изложити Европској комисији у Бриселу.

Из Министарства наводе да, међутим, на сједници Савјета министара 23. априла није прихваћено проширење листе делегације БиХ на овом састанку са представницима Републике Српске, нити је усвојен састав делегација БиХ, а одлучено је да се Европској комисији упути захтјев за одгађање састанка.

"Како Европска комисија није прихватила одгађање састанка и о томе Дирекцију за европске интеграције БиХ обавијестила писмом од 23. априла, од пресједавајућег радне групе за унутрашње послове и правосуђе који је одговоран за организацију састанака структуралног дијалога, до дана одржавања састанка, 29. априла нису стигла упутства о даљим активностима и одлукама Савјета министара БиХ, нити су надлежне институције обавијештене о мјесту и другим детаљима одржавања састанка у Бриселу, ни о саставу учесника", додаје се у саопштењу.

Посљедица самоиницијативног учешћа представника институција из БиХ на том састанку је, како се наводи, несумњиво рушење утврђених правила и принципа одржавања механизма структуралног дијалога о реформи правосуђа БиХ и Европске комисије, утврђеног на највишем нивоу још на првом састанку, одржаном у Бањалуци у јуну 2011, те пропуштање прилике да се направи искорак у систематском интерном дијалогу и постизању консензуса потребних за остварење реформе ВСТС у БиХ.

"У вези са најављеном пленарном сједницом структуралног дијалога о  правосуђу, проширеном питањима владавине права, која је најављена за  13. и 14. мај у Сарајеву, Влада Српске остаје посвећена разговорима који се воде у његовом оквиру, као значајном средству за остварење пријеко потребних реформи сектора правосуђа у БиХ и успјеху дијалога, чији је циљ рјешавање и адекватан третман његових приоритетних тема", истичу из Министарства правде Српске.

У саопштењу се додаје да Влада Српске остаје посвећена напорима који се у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ проводе, с циљем испуњења европских стандарда у области владавине права и поштивања основних људских права пред правосудним институцијама у БиХ.

Из Министарства напомињу да се након досадашњих шест циклуса структуралног дијалога о реформи правосуђа не може дати висока оцјена успјешности, као и да је Народна скупштина Српске оцијенила да
"структурални дијалог тече споро и без очекиваног напретка".

"С тим у вези, проширивањем тема разговора у оквиру структуралног дијалога, прије рјешавања кључних тема у оквиру реформе правосуђа у БиХ, као што су: непроцесуирање крупних случајева ратних злочина,
ретроактивна примјена закона, двостепеност у суђењу и однос нивоа у правосуђу БиХ, може се сматрати видом признавања пораза досадашњих напора у овом процесу или настојање противника реформе да блокирају потребне реформе", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је Европска комисија у више наврата обавијештена о наведеним ставовима Српске.

"Иако су наведени разговори са Европском комисијом о проширењу структуралног дијалога додатним питањима владавине права у Српској сматрани првом рундом консултација и договора страна о новој
иницијативи, Европска комисија је ове теме озваничила путем закључака Савјета за спољну политику ЕУ 14. априла, као и достављањем дневног реда и датума пленарног састанка 13. и 14. маја у Сарајеву", додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске је, како се наводи, на јучерашњој сједници разматрала насталу ситуацију и донијела закључак да је спремна да, у одговарајућем форуму, разговара и о другим темама које се тичу владавине права, а које нису биле предмет структуралног дијалога о реформи правосуђа, о чему је потребно постићи посебан договор са представницима свих нивоа власти у БиХ, као и са представницима Европске комисије.

У саопштењу се истиче да ће овлаштени представници Српске у структуралном дијалогу о реформи правосуђа и у наредном периоду узети учешће по оним питањима која су у складу са закључком и препоруком
Народне скупштине Српске, а која се односе на теме због којих је и започет, укључујући и непроцесуирање крупних случајева ратних злочина, ретроактивну примјену закона, двостепеност у суђењу и однос нивоа у правосуђу у БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гл;едано са стране

02.05.2014 03:32

Како ствари стоје, неће бити ништа од препоруке Народне скупштине Српске, а које се односе на теме због којих је и започет сруктурални дијалог, као што су: - непроцесуирање крупних случајева ратних злочина - ретроактивну примјену закона, - двостепеност у суђењу и - однос нивоа у правосуђу у БиХ. Сматрам да Додик треба поново код Ештонове, са конкретним захтјевима јер је и све почело после разговара са њом прије неколико година.

ОДГОВОРИТЕ