Првомајски протести од Истанбула до Хонг Конга

Десетине хиљада људи излазе данас на улице градова широм света како би протестима обележили Међународни празник рада, а у Истанбулу је  полиција сузавцем и воденим топовима растеривала демонстранте док је у
престоници Камбоџе Пном Пену дошло до сукоба између полиције и демонстраната.

Свијет 01.05.2014 | 13:55
Првомајски протести од Истанбула до Хонг Конга


Демонстранти се окупљају на улицама широм Азије - у Хонг Конгу, Џакари, Куала Лумпуру, Сингапуру, Тајпеју и Сеулу, а у јужнокорејској престоници се очекује да ће традицонални годишњи протести попримити мрачан тон после недавне несреће са потонулим трајектом, преноси АФП.

У напетом Истанбулу полиција је данас растеривала стотине демонстраната који су покушали да се, упркос забрани протеста на чувеном тргу Таксим, окупе на годишњицу избијања сукоба који су прерасли у вишемесечне демонстрације у читавој земљи.

И у Камбоџи су безбедносне снаге, наоружане пендрецима, насилно растеривале десетине првомајских демонстрана у близини Парка слободе у Пном Пену, при чему је неколико особа претучено.

Парк, који је влада отворила 2010. године у сврхе протеста, полиција је затворила бодљикавом жицом пошто власти настоје да угуше протесте против дугогодишњег премијера Хун Сена. Руски радници, у међувремену, планирају параду на Црвеном тргу, први пут од 1991. године, као последњу совјетску традицију коју желе да поново оживе у тренутку када талас патриотизма захвата ову темљу.

Први мај је био кључни датум у совјетском календару, са детаљно припремљеним прославама у којима је учествовао велики број атлетичара, војника и радника који су марширали на главном московском тргу, али су последњих година годишње демонстрације премештене на главну градску саобраћајницу, подсећа француска агенција.

Индонежанска полиција је саопштила да се у Џакарти очекује окупљање око 33.000 радника, а синдикати наводе да ће два милиона радника изаћи на улице тражећи боље услове рада у најмногољудинијој земљи југоисточне Азије.

У Хонг Конгу, према речима синдикалних организатора, око 5.000 људи прикључиће се маршу од градског парка Викторија до седишта владе, а један од главних захтева које ће поставити биће адекватније радно време.Малезијске организације цивилног друштва саопштиле су да очекују присуство неколико хиљада људи на скупу у Куала Лумпуру против наглих скокова цена које примењује дугогодишња влада, а која је већ на удару домаћих и међународних критика након нестанка путничког авиона малезијске авиокомпаније 8. марта.

Истовремено, у Тајвану се на улицама очекују хиљаде радника који ће марширати до зграде Министарства рада захтевајући повећање плата и забрану компанијама да унајмљују јефтину привремену радну снагу.У Сеулу се, такође, очекује око 5.000 радника на скупу испред градске железничке станице у поподневним сатима, али је ове године трандиционално синдикално окупљање у сенци несреће трајекта у којој је прошлог месеца погинуло на стотине људи, већином средњошколаца.

Радници ће, како је планирано, марширати го градске скупштине и код привременог меморијалног споменика одати пошту жртвама несреће која се догодила 16. априла. У Сингапуру, критичари владине имиграционе политике и ставова у погледу радне снаге окупиће се данас у парку намењеном за  протесте.

 

Коментари / 0

Оставите коментар