Чувајте се сунца

Број оболелих од рака коже се уседмостручио у последњи 40 година. Овај шокантни пораст приписује се тренду све чешћих одлазака на море где се већина људи не штити адекватно од сунца.

Здравље 01.05.2014 | 06:51
Чувајте се сунца

Многи пацијенти којима је данас дијагностикован рак коже су у младости задобијали јаке опеткотине од сунца. Такође, опсесија за тамним теном је сваке године у порасту, те су соларијуми поново оштро критиковани, јер подстичу формирање свих врста рака коже, поготово међу младим женама.

Нова истраживања показују да се у Великој Британији сваке године код 13.000 људи формира малигни меланом-најсмртоноснији тип рака коже. Очекује се да ће до 2027. чак 20.000 људи годишње оболети од рака коже, што је ужасно велики пораст у односу на статистику из 1975. када је код само 1.800 људи забележен овај тип рака.

Код рака коже, ако се рано открије, може да се излечи, али ако се прошири, чак ни хемотерапија неће имати никакав ефекат.

- Одлазак на одмор у приморска места постало је врло популарно, а соларијуми су данас широко распрострањени и доступни. Иако је познато да је превелика изложеност УВ зрачењу на сунцу или у соларијуму главни узрок добијања рака коже, људи се не пазе. Овај тип рака може да се спречи ако се на правилан начин штитимо од сунца, било кад смо у месту у ком живимо или на одмору. Добра вест је да је стопа преживљавања овог рака веома велика и да се чак 8 од 10 оболелих излечи - рекао је Ник Смит, челник центра за истраживање рака у Великој Британији.

Експерти верују да ће се последице коришћења соларијума тек повећати, је је раку потребно неколико година да се развије, а млади игноришу знаке упозорења и не проверавају младеже. Француска истраживања показују да се ризик од развијања малигног меланома повећао за 20 процената код оних који су користили соларијум, а ако су то радили пре 35-те, ризик се удвостручио.

Избегавање задобијања опекотина је најбољи начин за смањење ризика од формирања малигног меланома. Они који се налазе у најризичнијој групи су људи са бледом кожом, са пуно младежа и пега, као и они који имају историју ове болести у породици.

Канцер проузрокован нездравим начином живота, као што је пушење и прекомерно уношење алкохола, у последњој деценији је у великом порасту. Зато се формирање рака коже може приписати и неадекватном облачењу приликом изласка на улицу, због чега је велика површина коже изложена УВ зрацима.

- Сви воле да се сунчају и воле да добију боју. Али, опекотине су показатељ да је ДНК у ћелијама оштећен и да, током времена, може да доведе до формирања рака коже. Када је сунце јако, обуцвите мајицу и проведите неко време у хладу, а користите крему за сунчање са најмање СПФ15 - рекла је Каролина Серни из института за откривање рака у Великој Британији.

Коментари / 0

Оставите коментар