Бранкица Станковић међу 100 хероја свијета

Међународна организација ''Репортери без граница'' поводом 3. маја Дана слободе медија објавила листу 100 хероја информисања на којој је и уредница Б92 Бранкица Станковић.

Србија 01.05.2014 | 08:47
Бранкица Станковић међу 100 хероја свијета

На листи која је по први пут сачињена, Бранкица Станковић се нашла међу 100 хероја широм свијета који су кроз свој рад показали храброст у промовисању слободе говора, мишљења и изражавања.

"Они служе за примјер јер су ставили своје идеале у службу општег добра", наводе Репортери без граница.

"Није лако бавити се истраживачким новинарством на Балкану, како то исувише добро зна Бранкица Станковић. Она од 2004. године води и уређује Инсајдер, водећу емисију ТВ Б92 која се бави истраживачким новинарством. Само је радила свој посао када се у новембру 2009. године бавила осјетљивом темом о везама између организованог криминала и хулигана који подржавају Фудбалски клуб Партизан.

То су можда били посљедњи тренуци њене слободе. Пријетње смрћу и застрашивања попут набадања лутке која је представљала Бранкицу Станковић на трибинама стадиона Партизана, довеле су до тога да добије полицијску заштиту. Без обзира на то, она је наставила да истражује организовани криминал и корупцију”, наведено је у образложењу.

На листи се налазе и Џулијан Асанж, оснивач Викиликса као и Глен Гринвалд, новинар који је радио за Гардијан и који је помогао да Едвард Сноуден објави тајне податке о масовном прислушкивању и електронском надзору који су користиле британске и америчке тајне службе.

Од осталих новинара из региона, на листи 100 хероја нашли су се и црногорска новинарка Милка Тадић Мијовић, уредница Монитора, првог независног политичког недељника у Црној Гори и словеначки новинар Блаж Згага, аутор бестселера "У име државе" о трговини оружејм на Блакану током деведесетих.

Листа обухвата 100 мушакараца и жена, новинара и блогера узраста од 25 до 75 година из 65 нација свијета, преноси Б92.

На листи су и Анабел Хернандез, ауторка бестселера о везама између мексичких политичара и организованог криминала, Исмали Сајмаз турски новинар који је због свог извештавнаја био процесуиран најмање 20 пута, као и Џерард Рајли, први човјек Међународног конзорцијума истраживачког новинарства, затим Лирио Абате специјалиста за сицилијанску мафију, као и Асен Јорданов, који је објавио податке Викиликса о бугарским политичарима.

"Дан слободе медија требало би да буде прилика када одајемо пошту храбрим новинарима и блогерима који константно жртвују своју безбједност а некада и живот за свој позив", навео је генерални секретар Репортера без граница Кристоф Делор.

“Ови хероји информисања су извор инспирације за све људе широм свијета који теже слободи. Без њихове опредијељености и одлучности оних који су слични њима једноставно би било немогуће да се досегну већи нивои слободе".

Репортери наводе да је слобода говора мишљења и изражавања загарантована Универзалном декларацијом о људским правима УН у члану 19 и посебно истичу став "слобода да се тражи, прима и шири инфромација и идеја било којим средствима без обзира на границе".

Коментари / 0

Оставите коментар