Испод Храма Светог Саве ниче величанствена црква! (ВИДЕО)

Седам метара испод темеља Храма Светог Саве налази се Црква Светог цара Лазара.

Србија 30.04.2014 | 21:06
 Испод Храма Светог Саве ниче величанствена црква! (ВИДЕО)

До цркве води тридесетак мермерних степеника. Она заузима већи део подземне етаже Храма која се простире на површини од око 1.800 квадратних метара. Екипа РТС-а снимила је тај простор.

Каменоресци су свој део посла завршили, сликари такође, преостаје израда фресака, позлата. Црква већ има подно грејање, а урађен је и специјални систем вентилације.

- Климатизација и вентилација су изузетно значајне јер се налазимо у подземном објекту, и она мора бити интензивна. Иначе, просечне зимске температуре су око 14 степени, а лети су нешто више -  каже професор Војислав Миловановић, протомајстор.

Посебан део испод Храма Светог Саве заузима крипта у којој ће се сахрањивати патријарси. О њој се причају бројне легенде. Најпознатија је она да се у крипти за време бомбардовања 6. априла 1941. сакрило неколико хиљада људи, иако у њој нема места ни за стотину. Камен темељац постављен је још 1939. на дубини од метар и по.

Цео простор испод Храма биће опремљен најсавременијим видео и аудио уређајима, а када буде завршен, осим литургија, ту ће се одржавати и културне манифестације, хорска такмичења, концерти духовне музике и изложбе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

славица стевиц клеинханс

02.05.2014 18:32

Боље да сте саградили једну зграду са становима и помогли онима који немају кров над главом или зиве у будјавим куцама, становима, па и сколу неку реновирали...Ко има користи од те цркве и подног грејања? Трба да вас буде срамота да уопсте овако несто и показете јавно!

ОДГОВОРИТЕ