Како спријечити насиље на спортским теренима? (ВИДЕО)

У организацији МУП-а и Министраства породице, омладине и спорта Републике Српке у Источном Сарајеву одржан је округли сто о теми Превенција насиља на спортским теренима.

Република Српска 02.05.2014 | 18:36
Како спријечити насиље на спортским теренима? (ВИДЕО)

Истраживање Удружења грађана ,,Перпетум мобиле'' показало је да млади људи постају навијачи под утицајем родитеља или вршњака и на тај начин изражавају приврженост граду у којем живе, нацији, ентиету или
држави. Мотив за улазак у навијачке групе могу бити и начин да проведу  слободно вијеме, потрага за узбуђењима или бијег од досадне свакодневице.


,,Установили смо да не би требало трпати све навијаче у исти кош. Истраживање је показало да се они могу подијелити у четири категорије-симпатизери, ватрени навијачи, насилни и хулигани. Само 4% навијача спорт уопште не интересује већ долазе на стадионе искључиво да би правили проблеме'', наводи Срђан Душанић професор Филозофског факултета из Бањалуке.


Радован Чокорило професор псилогије спорта на Факултету физичког васпитања и спорта Универзитета Источно Сарајево истиче да се увијек говори само о посљедицама а не и о томе шта су узроци насиља на спортским теренима.


,,Имамо велики број људи који се не понаша нормално на утакмицама. Треба трагати за изворима и узроцима таквог понашања. Да ли су то психолошки или социјални узроци. На психолошке услове мање можемо утицати али на социјалне можемо. Ипак не траба сву одговорност пребацивати на медије и породицу, како се то најчешће чини, већ сви треба да преузмемо дио одговорности'', закључује Чокорило.


Центар јавне безбједности Источно Сарајево ове године није имао проблема са насиљем на спортским тернима, али на то је највјероватније утицала одлука Фудбалског савеза БиХ о забрани навијачима гостујућих екипа да присуствују утакмицама Премијер лиге.


,,У предходним годинама смо имали пуне руке посла. Колико је то сложено говори и чињеница да полиција на интервенције на спортске терене иде у специјалној опреми јер неки навијачи осим што насрћу на  противничке навијаче угрожавају и животе полицијских службеника. Потешкоћу представља и лоша инфраструктура наших спортских објеката који не испуњавају све безбједносне услове'', каже начелник Центра Раденко Васиљевић.


Учесници округлог стола закључили су и да блага казнена политика не погодује спречавању насиља на спортским теренима.

БН ТВ




Коментари / 0

Оставите коментар