БиХ власт једина у свијету која нема скупштинску већину (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ остао је без министра безбједности. Већином гласова делегата Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ са те функције смијењен је Фахрудин Радончић.

Босна и Херцеговина 30.04.2014 | 14:01
БиХ власт једина у свијету која нема скупштинску већину (ВИДЕО)

Изласком СББ из власти у Заједничким институцијама БиХ више не постоји парламентарна већина.

Оно што је познато већ мјесецима данас је и званично потврђено. У БиХ више не постоји парламентарна већина.

,,Од данас у парламентарној већини на нивоу БиХ имамо три странке. ХДЗ БиХ, СНСД и СДП. Збир њихових посланика у Представничком вијећу јасно говори да више нема парламентарне већине'', закључује лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

,,Одавно нема квалификоване већине за многа рјешења у БиХ. Не видим никакав проблем у томе што је дошло до прекомпозиције власти'', сматра делегат СНСД-а Сташа Кошарац.

Нико не зна да ли ће и када бити изабран нови министар безбједности у Савјету министара БиХ и коме ће та функција припасти? Како ствари сада стоје Бошњаке ће у Савјету министара предтављати СДП који је очигледно постао најјача бошњачка странка у БиХ.

Ови чињеницу у СДП-у не желе да коментаришу док делегат СДА Халид  Гењац поручује: ,,То је тачно ако гледате ова 2-3 мјесеца до избора. Међутим три мјесеца кратко трају''.

У опозцији сматрају да и није неки проблем што Савјет министара БиХ нема парламентарну већину. Ништа добро нису урадили ни док су имали подршку већине посланика.

,,Ни до октобра неће ништа добро урадити али дај боже да до тада не направе неку велику глупост'', каже лидер ПДП-а Младен Иванић.

Парламентарна скупштина БиХ вјероватно је једини парламент у свијету који има више опозиционих посланика него посланика који припадају владајућој већини. Ипак може се десити да већ на наредној сједници  Представничког вијећа опозиција затражи гласање о повјерењу Савјету  министара и формирање новог Савјета који би имао већинску подршку.

,,СДС до сада није водио разговоре са било којим другим политичким субјектима ради прављења неке нове већине или будућег Савјета министара. Нисмо отварали ту тему, чекали смо исход данашњег гласања. Након данашњег дана све је могуће'', истиче делегт СДС-а Огњен Тадић.

Неколико мјесеци прије избора мало је вјероватно да ће се неко гурати да формира власт. До октобра ће одмјеравати снаге и на сједницама Парламентарне скупштине БиХ водити изборну кампању.

БН ТВ