Пљачка вијека у Фабрици глинице "Бирач"

Српска напредна странка подсјећа јавност на највећу пљачку у историји Републике Српске, која се десила, између осталих, под окриљем двије СНСД-ове владе.

 

Република Српска 29.04.2014 | 16:26
Пљачка вијека у Фабрици глинице "Бирач"

Од Фабрике глинице "Бирач" Зворник и грађана неповратно је отето на стотине милиона марака, док су зависна и донекле ликвидна предузећа ове фабрике, као што је "Алумина" из Каракаја, задужена код "Укио банке" из Литваније за 154 милиона марка.


Колико је била криминална приватизација и пословање ове фабрике, толико су и смијешни напори Владе да се у овом предузећу заведе ред, па се тако преко ноћи од литванских власника, привремено (читај до избора), одузимају зависна предузећа, гдје Влада Српске постаје власник.

 

Врућ кромпир је бачен и у руке правосуђа, које мора да се бори против приједлога за извршење на имовини "Алумине" на износ од поменутих 154 милиона марака. У случају да се поступак извршења
спроведе, од фабрика не би остало ни за старо гвожће, а Зворник би увенуо преко ноћи. Ето највеће предизборне главобоље за СНСД-ову Владу.


Међутим, у овом тренутку, битније је питање опстанка зависних предузећа ФГ "Бирач" која је у стечају, будући да се сва друштва, укључујући и најважнију "Алумину", држе на стакленим ногама и то вјероватно до изборног октобра, када ће цијели систем почети да пуца. Колико је систем труо говоре и наговјештаји о
постављењу Стеве Савића на мјесто директора "Алумине". Наиме, ријеч је о страначком кадру СНСД-а који је осуђиван за приведни криминал за шта је и одлежао затворску казну.


Како би јавност коначно била обавијештена о махинацијама у вези са ФГ "Бирач" у стечају и зависним друштвима, као што су "Алумина" и "Механика", овим путем питамо премијерку Жељку Цвијановић:

 

 1. Да ли је Влада учинила било шта у циљу спречавања немјерљиве пљачке, сем што је отписивала порезе    овим предузећима и омогућавали да литвански власници остварују добит путем трансферних цијена и задужујући се код повезаних банака?

 

 

2. Зашто је Влада, односно Инвестиционо – развојна банка РС дала кредит од 24,5 милиона марака предузећу Енерголинија Зворник у власништу истих Литванаца који су опљачкали ФГ "Бирач"? Овај кредит, наравно, није враћен.

 


3. Да ли је могуће да тек прошле године Ваша Влада увиђа да Литванци неометано отимају велика богатства или је, пак, све то урађено уз прећутну сагласност Владе, наравно Ваше и оне претходне?

 


4. Како је могуће да полиција допусти да се исти ти Литванци неометано ишетају из земље са коферима пуним новца?

 


5. И на крају, да ли је тачно да "Алумина", сада пред изборе, хитно запошљава СНСД-ов страначки кадар, некад и по 10 чланова партије на дан?

 

Српска напредна странка сматра да питање ове фабрике треба под хитно рјешавати, дефинисањем власничких односа и довођењем стратешких инвеститора и професионалног менаџмента.


Доста је било малверзација сумњивих страних инвеститора подржаних од стране СНСД-ових влада.


Саопштење - СНС РС

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

зворник

29.04.2014 14:47

Подсецања ради, на дан када је влада одрзала седницу у кругу фабрике Бирац, пре него сто су посли за Бањалуку скинули су са рацуна фабрике 1.500.000 КМ. ПС: Влада је та која је опљацкала Бирац. Какви Литванци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

29.04.2014 15:45

Ови напредњаци ме сваки дан позитивно изненадјују. Браво...само наставите тако. А Миловановиц нека хапси банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милибл

29.04.2014 16:31

Све похапсити и послати на друштвено користан рад , браво за Српску Напредну Странку ,враћају вјеру у бољу будућност :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Зворник

29.04.2014 16:32

Ми из Зворника најбоље знамо како је власт унистила глиницу. Пуна подрска Српској напредној странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

победник

29.04.2014 17:04

Похвале за СНС , после зелезница и саобрацаја упозоравају конкретно на лоповлук у Бирцу, стета сто немају висе медисјке пазње и да се цују нови глас на политицкој сцени. Само напред СНС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

29.04.2014 17:11

Треба стати у крај овом криминалу!!! Напредњаци су једини који се заиста желе ухватити у коштац са тим! Браво за Српску напредну странку и господина Митровића!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

29.04.2014 17:21

Сада је ваљда свима јасно ко је Српска напредна странка. А не онај клинац Сукало који је ради свог интереса оставио све људе који имају напредњацке идеје.. Браво СНС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

29.04.2014 17:30

СНС ће веома брзо бити најјача странка и у Републици Српској. Митровић окупља веома стручну и младу екипу око себе, то мора успијети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грбавци

29.04.2014 17:42

Свака част! СНС-у ће људи прилазити сами, само искрено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

29.04.2014 18:22

Ово је оцигледан криминал владајуцег резима. Српска напредна странка има за право када поставља ова питања премијерки, будуци да народ треба да зна праву истину. Подрзавам овај став СНС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

29.04.2014 22:26

Укро Смитран пола милиона КМ те доби 6 мјесеци теске робије, вјероватно на Дедињу или Карибима ха ха ха.Па драги људи о цему ми прицамо,о каквом судству,тузиластву?Када схватите да Српску воде криминалци те да имају заститу од њихових приватних агенција, тј полиције,тузиластва и судства имацете доста бољи притисак и сецер у крви.Нема потребе да се нервирате јер све је одавно опљацкано.Дајте мени 540000 км и потписујем 10 година робије.За самар људи робијају дузе, тако да ова накарада коју неко назива судом испада смјесна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

30.04.2014 00:26

Ово су само нека питања на која це се једног дана дати одговор. Вријеме је за промјене и СНС!

ОДГОВОРИТЕ