Влајки: Српска спремна за поврат надлежности

Република Српска спремна је устати у заштиту и поврат својих насилно одузетих надлежности преко својих легалних институција, посебно Народне скупштине, о чему постоји национални консензус свих релевантних политичких партија, изјавио је потпредсједник Републике Емил Влајки.

Република Српска 29.04.2014 | 14:54
Влајки: Српска спремна за поврат надлежности

Влајки је упозорио да су притисци запада на Републику Српску, у садејству са бошњачким политичким врхом, толико велики да ће, уколико не дође до враћања надлежности у наредних годину дана, суштински
нестати Републике Српске.

Он истиче да би одмах у скупштинску процедуру упутио захтјеве за поврат надлежности, за разлику од предсједника Републике, са чијим се, како каже, тајмингом не слаже.

Влајки је рекао да милитантни и доминантни политички врхови најбројнијег народа у БиХ покушавају да на вјерско-националним основама, помогнути дијелом међународне заједнице и рушећи изворни Дејтонски
споразум, остваре своју доминацију на цјелокупној територији земље с циљем стварања теократске државе.

"Карактеристике ове политике подразумијевају непрекидно истицање геноцидности српског народа, Републике Српске и Српске православне цркве, става да ће најбројнији народ у БиХ од сада апсолутно одлучивати, тражење начина да се путем политичког инжењеринга оствари репрезентативна доминација, опструкција напора Српске да побољша економску ситуацију и тражење од међународне заједнице да укине изворни Дејтонски споразум и централизује БиХ", рекао је Влајки.

Према његовом мишљењу, народ Републике Српске неће дозволити било какав потез који би значио тренутно осамостаљење или одцјепљење косовског типа, већ се жели осамосталити у смислу легалног поврата изворних дејтонских капацитета.

Влајки тврди и да су насилне дисторизије над Уставом БиХ, које су највише штете нанијеле Републици Српској, омаловажиле дух и напоре оних који су се, како каже, својевремено трудили да пренесу конституционална
искуства америчке нације у највиши правни акт БиХ.

"За претпоставити је да они који су до сада репрезентовали ову велику силу нису на најбољи начин обавјештавали кључне америчке институције о ономе што се дешавало у БиХ и о маћехинском односу према Српској. Зато би нам разумијевање за преиспитивање пренесених надлежности од оних који су дијелом њихови духовни творци добро дошло као припрема за будуће скупштинске расправе и евентуалне компромисе", рекао је Влајки.

Према његовим ријечима, уколико код бројно највећег народа у БиХ превлада милитантни фундаментализам, Европа никада неће прихватити такву државу, из истих разлога због којих не прихвата ни Турску.

"Грађани Републике Српске, који апсолутно поштују вјерске и цивилизацијске тековине других, не могу по природи ствари прихватити ту варијанту, јер они хоће да буду дио Европе, а не исламског свијета", рекао је Влајки.

Он истиче да се у том случају истинско осамостаљење Српске намеће само по себи и да се треба надати да ће Запад за то имати слуха и помоћи Српској да кроз такву одлуку постане дио грађанског свијета.

"Треба се ипак надати да до расцјепа БиХ неће доћи и да ће се извршити транзиција земље и посебно бошњачког дијела према грађанском, а не  теократском друштву и да ће сва три народа наћи начина да оживе  некадашњи суживот", поручио је Влајки.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Раб Бозији

29.04.2014 13:16

Бозе ме сацувај ко има право да прица у име српског народа у Републици Српској....Влајки боље реци да врати народу паре тај твој скоројевиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

29.04.2014 13:44

Опет...теорије завјере...Опет сијете страх од Бошњака, Хрвата, странаца...Ма доста вас је висе...сто прије одете, прије ће почети опоравак. Докле ћете лагати народ да би себи сачували фотеље... Читајте шта људи говоре, идите међу обични народ да чујете шта вам се спрема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

29.04.2014 14:32

Људина и цовјек, кад би Срби бар мало имали храбрости и прицали отворено и без длаке на језику као Влајки, ми би за пар година имали независну Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истин

29.04.2014 14:36

Буди искрен бар једном и реци цији пасос имас и ко те плаца, Баја или Цовиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

29.04.2014 15:07

Истина је да имам пасосо БИХ као и ти, ко ме плаца, љубав према дрзави, имас јос које питање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја мали Додо

29.04.2014 18:05

Ја љепотана нашег, само да ли ми неко може речи да ли је он Србин, Хрват или Јевреј? Молим све оне који то знају да напишу. Унапријед хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

29.04.2014 18:06

Баја глупандеру иди паси траву воле један

ОДГОВОРИТЕ
Name

дилајла

29.04.2014 18:32

издржаћемо овог кепеца још пар мјесеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

29.04.2014 20:15

Мики молим без вриједања, :)

ОДГОВОРИТЕ