Данас одлука о исплати радника РАОП-а

Утврђивање списка радника „Енергоинвеста-Расклопна опрема“ из Источног Сарајева за исплату потраживања из средстава које је одобрила Влада Српске приведено је крају, а коначан број требало би да буде познат данас након састанка са представницима синдиката, изјавио је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Република Српска 29.04.2014 | 11:20
Данас одлука о исплати радника РАОП-а

Ћосић је подсјетио да је ријеч о радницима који у процесу продаје имовине РАОП-а нису ништа наплатили од својих потраживања, било да је ријеч о онима који нису тужили предузеће или онима који имају извршне пресуде, а нису намирени.

„Тај број се креће између 85 и 95 људи и остало је да утврдимо колики је он тачно. Сигурно има 80 људи који нису наплатили ништа, а 12-13 људи је наплатило само регрес у износу до 1.000 КМ и треба да им буду исплаћена и остала потраживања“, навео је Ћосић, који се као представник локалне заједнице укључио у овај процес са жељом да помогне.

Он је нагласио да ће из средстава од 410.000 КМ, које је обезбиједила Влада Српске, прво бити намирени они радници који су радили у РАОП-у на дан продаје непокретне имовине, а нису ништа наплатили.

„Тај дио људи сигурно ће добити средства од ових 410.000 КМ, с тим што треба да се види да ли ће она бити подијељена линеарно или на неки други начин. Уколико буде прихваћен линеарни начин исплате, онда би сваки од радника добио између 4.000 и 5.000 КМ. То значи да неће моћи сви да добију онолико колико очекују и да ће сви бити дјелимично задовољни“, појаснио је Ћосић.

Према његовим ријечима, ово је јединствен случај гдје Влада Републике Српске на овакав начин директно помаже раднике који нису наплатили потраживања од предузећа чија је имовина продата.

Ћосић је навео да је разговарао са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељком Ковачевићем који се интересовао докле се дошло у овом процесу како би министарства фининсија, те рада и борачко-инвалидске заштите завршила активности у вези са исплатом средстава.

„Постоје двије варијанте исплате ових средстава, од којих је један да то иде преко Владе Српске на бази списка који им доставимо. Друга је да исплата иде путем трансфера буџету општине Источно Ново Сарајево, а да онда општина изврши исплату“, навео је Ћосић.

Он је указао и на проблем да се јавио и велики број људи који су у пензији или неком другом статусу, односно који су раније напустили фабрику и који имају своја потраживања.

„Могућност исплате тим људима лимитирана је закључком Владе Републике Српске који каже да се одобравају средства из програма социјалног збрињавања радника, због чега је тешко дио тих средстава исплатити пензионерима“, појаснио је Ћосић.

Влада Републике Српске 17. априла донијела је одлуку о издвајању 410.000 КМ за збрињавање радника РАОП-а из Источног Сарајева.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мила

29.04.2014 09:49

ко зна, можда радници РАОП-а буду имали срећу да нешто наплате од потраживања...изборна је година

ОДГОВОРИТЕ