Одлука Владе Српске не би требало да угрози повратак

Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен и министар за избјегла и  расељена лица БиХ Дамир Љубић сматрају да Одлука Владе Републике  Српске о провјери тачности и истинитости података приликом пријаве
пребивалишта на територији Српске ни на који начин не би требало да угрози процес повратка у БиХ.

Република Српска 28.04.2014 | 20:11
Одлука Владе Српске не би требало да угрози повратак

"Жалосна је чињеница да још на нивоу БиХ нема никаквог рјешења за доношење закона о пребивалишту и боравишту грађана", рекао је Соренсен новинарима у Сарајеву.

Коментаришући наведену одлуку Владе Српске, Соренсен је рекао да је то "унилатерална активност која сигурно неће, сама по себи, допринијети никаквом рјешењу".

Према његовим ријечима, не смије се дозволити да такве ствари утичу на остварење права на повратак и права на слободу кретања.

"Што се тиче контекста ЕУ, БиХ има обавезе које треба да испуни, међу којима су и оне из домена либерализације визног режима, па зато поново позивам надлежне да крену у брже рјешавање овог питања, али на нивоу БиХ", поручио је Соренсен.

Љубић је рекао новинарима да је заједно са партнерима из невладиног сектора, Европске комисије и УНХЦР-а констатовао да се не може дозволити са било које стране да неко поквари позитиван амбијент на плану повратка у БиХ.

"То би највише шкодило избјеглим и расељеним лицима у БиХ, и зато шаљем једноставну поруку да не треба користити више то питање, које је по мени испливало на површину због неких предизборних активности и
предизборне кампање. Сматрам да избјегла и расељена лица неће дозволити да буду злоупотријебљена у дневнополитичка препуцавања", рекао је Љубић.

Влада Републике Српске донијела је 17. априла Одлуку о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Српске.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић изјавила је тада да се доношењем наведене одлуке првенствено води рачуна о безбједносном аспекту, као и да је одлука привременог карактера и важиће до доношења Закона о пребивалишту.

Иста оваква одлука, из 2010. године, а измијењена у току прошле године, примјењује се у Брчко Дистрикту.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

март

28.04.2014 20:16

Тако и треба. Не мозе Зукорлиц да гласа у Сребреници

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

30.04.2014 19:54

Па људи, за поврат имовине у Сарајеву си морао да се пријавис на неку адресу, уколико ниси одмах могао да се уселис у свој стан или куцу. Долазили су из опстине провјеравали. У цему је проблем?!

ОДГОВОРИТЕ