Подношење оставке не би ништа промијенило

Влада Федерације БиХ функционише у техничком мандату, те додатни чин подношења оставке не би ништа
промијенио, саопштила је федерална Влада поводом захтјева Пленума грађана упућених институцијама власти.

 

Босна и Херцеговина 28.04.2014 | 16:33
Подношење оставке не би ништа промијенило

У саопштењу се подсјећа да је Представнички дом Парламента ФБиХ у фебруару 2013. године изгласао
неповјерење овој влади, али да процес реконструкције никада није окончан због немогућности Уставног суда ФБиХ да се изјасни о захтјеву Клуба Бошњака у Дому народа о повријеђености виталног националног интереса при покушају смјене Владе.


"Влада у овом сазиву мора функционисати да би био обезбијеђен континуитет основних функција и токова у ФБиХ, а све док не дође до избора нове Владе и то у складу са Уставом и законом", наводи се у одговору Владе ФБиХ на захтјеве учесника Пленума грађана.


Када је ријеч о захтјевима пленума упућених федералним институцијама за обустављање свих приватизационих процеса јавних добара, Влада ФБиХ истиче да неће бити продаје великих јавних профитабилних предузећа, као што су електропривреде или телекоми.


Федерална Влада напомиње да не може одустати од укупног концепта приватизације због појединачних лоших
искустава у вези са приватизацијом и додаје да, као што постоје негативни примјери приватизације, постоје и позитивни примјери, као што су "Цементара" Какањ, "Сарајевски кисељак", те "Натрон" Маглај.


Када је ријеч о захтјевима који се односе на увођење диференциране стопе ПДВ-а у одговору Владе ФБиХ, истиче се да у овом тренутку још нису стечени сви потребни предуслови за релизацију ове намјере. Влада ФБиХ на данашњој сједници утврдила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини.


У образложењу предвиђених измјена и допуна наводи се да је, према оцјени Европске комисије, одредбама актуелног Закона о унутрашњој трговини, нарушена досљедна примјена принципа слободне трговине из Споразума о стабилизацији и придруживању и Привременог споразума о стабилизацији и придруживању.


Пленум грађана затражио је на протестима у дијелу Федерације БиХ који су почели у фебруару оставку
федералне Владе и тренутну обуставу приватизационих процеса и распродаје јавних добара.

 



 

 

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар