СДС положио вијенац на гроб Гаврила Принципа (ВИДЕО)

Поводом 96 година од смрти Гаврила Принципа руководство СДС-а положило је данас вијенце код Спомен капеле Видовданских хероја на гробљу Лав у Сарајеву, гдје су у заједничкој гробници сахрањени Принцип и његови другови.

Република Српска 28.04.2014 | 20:26
СДС положио вијенац на гроб Гаврила Принципа (ВИДЕО)

На данашњи дан 1918,године у Аустроугарској тамници и Терезину, у данашњој Чешкој, умро је Гаврило Принцип. Његово,и тијела још десеторице учесника Сарајевског атентата,власти Краљевине Срба Хрвата и Словенаца 1921.године пренијеле су и сахраниле у заједничку гробницу Спомен капелу видовданских хероја на сарајевском гробљу Лав.

,,У име генерације која је учествовала у стварању Републике Српске данас смо дошли овдје да другој генерацији која је почела борбу за слободу свих народа, не само овдје већ и у цијелој Европи, одамо почаст и да се поклонимо њиховим сјенама'', изјавио је након полагања вијенца на гроб Гаврила Принципа Предраг Ковач замјеник предсједника СДС-а.

СДС ће и 28.јуна ове године одати почаст свим учесницима Сарајевског атентата на мјесту гдје се атентат десио, без обзира што су са тог мјеста уклоњене стопе и спомен плоча Гаврила Пинципа и што је мост који је 1918.године добио назив по Гаврилу Принцупу преименован од стране власти Федерације БиХ у Латинску ћуприју.

,,Мислим да је то посљедица једног лудог времена. Све праве вриједности се морају цијенити, а највећа вриједност је то што је Принцип на олтар отаџбине положио свој живот. Генерације, не само Срба већ и осталих народа у БиХ,морају знати да цијене оно што је Гаврило Принцип са својим саборцима урадио за слободу'',истиче Ковач.

Спомен капела видовданских хероја на сарајевском гробљу Лав до рата 1992.године била је власништво Српске православне цркве. Данас је она у власништву кантона Сарајево и због немара почела је
пропадати. Православно свештенство упозорава да је потребна хитна реконструкција, прије свега крова капеле у којој су сахрањени Принцип и још 10 његових сабораца, али Српска православна црква нема надлежности да то уради.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милан

28.04.2014 18:56

овде се показало ко је прави србин.свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана Вукобрат Матиц

29.04.2014 22:59

Највеца историјска лицност!

ОДГОВОРИТЕ