СДС: СНСД наставља са манипулацијама

У реаговању на прес конференцију СДС о политици задуживања Владе Републике Српске и пријетњи по функционисање јавних финансија Републике Српске, нижи службеници СНСД, по ко зна који пут настоје да докажу да воде разумну политику.

Република Српска 28.04.2014 | 16:15
СДС: СНСД наставља са манипулацијама

Да би то поткријепили спремни су да бесрамно лажу, да сабирају бабе и жабе и да тиме умире јавност, како би до избора извршили што већи обим финансијских злочина.

Потпуно се нетачно барата подацима о стању јавног дуга Републике Српске до 2005. године, као периоду нереалног задуживања.

Укупан јавни дуг јесте износио 54,4% БДП, али је важно назначити следеће: -Јавни дуг је тек био утврђиван, а односио се на – стару девизну штедњу, нематеријалну штету и потраживања од буџета до 2002. године, све укупно 1,7 милијарди марака.  Укупан  дуг износио је око 3 милијарде марака.

Но, важно је нагласити да је тек 2004. године донијет Закон о унутрашњем дугу, а 2005. и пратећа  документација. Унутрашњи дуг у статистикама БиХ и Републике Српске није исказиван све до 2007. године, нити је сервисиран. Дакле, лажно се износи да је дуг увећан за 1,4 милијарде марака, а истина је да је увећан за 688 милиона марака и довео до раста БДП за 7,1% у 2005. години.

Стање јавног дуга за 2013. намјерно је умањено и сведено на обавезе буџета РС, а не Републике Српске.

Крајем 2013. укупан јавни дуг Републике Српске износио је  4.757.630.000 милијарди марака и износи скоро 55% од БДП, а не 44% како сугеришу математичари СНСД-а. Не може се за једну ситуацију узети финансије Републике Српске, а за другу Владе Републике Српске. Од тога ино дуг чини 2,7 милијарди марака, а сервис дуга је прешао ¼ буџета Републике Српске.

Колико је овакав сервис дуга донио добра најбоље се види из позиције општина које су у укупној позицији расподјеле закинуте за 13% својих прихода, а буџет Републике Српске, иако у цјелини намирен свакодневно диже кредите или емитује финансијске инструменте ради извршавања чак и прошлогодишњих
обавеза.

Што се тиче пројеката школа, болница и инфраструктуре постоје два проблема: први, зато што  је највећи дио финансиран из економско социјалног програма Републике Српске, односно средстава приватизације
„Телекома“ о чему је Служба за главну ревизију Републике Српске дала недвосмислено негативну оцјену у својим извјештајима; и други, што се исцрпљивањем тих средстава ушло у кредитирање градње објеката
са једнако лошим показатељима „уредног“ извршења.

Нетранспарентно трошење и неполагање рачуна по пројектима покрило је ко зна колико малверзација и криминалних радњи, што ће након избора у октобру бити недвосмислено утврђено.

СНСД треба да буде свјестан да је прокоцкао историјску прилику за еманципацију и развој Републике Српске. Уз готово двије милијарде марака од средстава приватизације, те уз двије милијарде марака новог задужења, а уз редовно извршене буџете, показали су резултат који се у вишегодишњем периоду води око НУЛЕ.

С 248.000 запослених у 2005. години, СНСД-ова власт нас је довела на 238.000 запослених, само што сада већи број запослених ради у администрацији, а мањи ствара нову вриједност.

И шта нам то сада нуди СНСД? Једну демагошку политику, која на свом издисају открива топлу воду, преко надзорних одбора, плата, сукоба интереса и привилегија, док с друге стране ништа не чини да се ситуација у привреди преокрене.

Што се тиче отимачине средстава предузећа из система Електропривреде Републике Српске ради
финансирања буџета само желимо да скренемо пажњу на чињеницу да су ова средства од слободних ( а налазила су се код банака) постала неслободна, да се не могу повући до доспјећа обвезница, тако да су развојни планови и обавезе ових предузећа одложени за нека боља времена.

Уопште, политика дугорочног задуживања код пословних банака одузима из потенцијала банака средства за дугорочно кредитирање привреде.

Што се тиче глупости о Електропривреди као губиташу код СДС-а, а шампиону код СНСД-а, треба само рећи да је СДС, са својим коалиционим партнерима, био храбар и извршио велико спремање пословних књига Електропривреде, очистио пословне књиге од дубиоза и створио услове за реално исказивање резултата. Исто је било и са Жељезницама РС које су на крају 2005. имале позитиван финансијски резултат.

Саопштење СДС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мареска

28.04.2014 15:38

И врапцима на грани је јасно да нас је СНСД унаказио. Прљава политика пуна криминала и корупцију је срамота за Републику Српску. Доста висе бандити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир Марковић

28.04.2014 15:59

Сваки дан слушамо нове лажи од стране Додика и његових малих поданика. Али мислим да је народ до сада схватио да је СНСД једна велика заблуда. И да је вријеме да оду са власти.

ОДГОВОРИТЕ