Заробљени украјински специјалци

 

Народне оружане јединице у региону Доњецка заробиле су три припадника специјалне јединице Украјинске службе безбедности који су дошли из Кијева, преноси Раша тудеј.

Свијет 27.04.2014 | 11:21
Заробљени украјински специјалци

 

Представници оружане формације самопроглашене "Народне Републике Доњецк" рекли су новинарима да су приведени специјалци имали задатак да спроводе извиђање и отму Игора Безлера, лидера доњецких снага за самоодбрану, преноси Итартас.

Специјалци, који се тренутно налазе у Славјанску, биће или размењени за заробљене припаднике доњецких снага за самоодбрану и потом одведени у Кијев, или ће бити задржани док се ситуација не разјасни.
У Доњецком региону јуче је била борба за пунктове.

Снаге самоодбране успеле су да одбију напад јединица које су стигли хеликоптерима до контролног пункта проруских активиста у граду Соледар у региону Доњецк на истоку Украјине, преноси Раша тудеј.

Информације о жртвама и повређенима су противречне. Према првим извештајима, бар један бранилац пункта је погинуо, док је по другом, један нападач настрадао.

Соледар је удаљен око 30 километара југоисточно од Славјанска и у њему се налази велико складиште оружја, за које званичници кажу да је застарело, али га има у великим количинама.

Тим преговарача ОЕБС-а упутио се у Славјанск, у источној Украјини, да покуша да издејствује ослобађање раније осам раније заробљених међународних војних посматрача.

Проруски побуњеници на истоку Украјине, који су у петак отели групу међународних посматрача оптужујући их да су шпијуни НАТО, изјавили су јуче да би посматрачи могли да буду ослобођени ако би били размењени за проруске активисте који се налазе у украјинским затворима.

Вјачеслав Пономарјов, самопроглашени градоначелник Славјанска, описао је посматраче ОЕБС-а као "заробљенике" и рекао да је реч о официрима из држава чланица НАТО.

"Пошто смо код њих пронашли мапе које садрже информације о локацији наших контролних пунктова, стекли смо утисак да су они официри у својеврсној шпијунској мисији", рекао је Пономарјов за АП.

Амерички председник Барак Обама рекао је да ће САД успешније моћи да одврате руског председника Владимира Путина од акције у Украјини ако Путин буде видео да се свет ујединио у одлуци да казни Русију, преноси АП.

Обама, који се налази у званичној посети Малезији, одбацио је предлоге са САД саме уведу шире економске санкције против Русије и истакао да САД и Европа морају да делују заједно, пренела је агенција АП.

Он је рекао да ће нове међународне санкције које ће Русији можда бити уведене, имати за циљ да спрече даље провокације те земље на истоку Украјине.

Група седам најразвијенијих земаља света Г-7 донела је одлуку да због украјинске кризе Русији уведе нове санкције. Представници 28 земаља ЕУ треба да се састану у Бриселу како би усвојили листу додатних санкција Москви, међу којима је и забрана путовања.

У јучерашњем телефонском разговору са шефом руске дипломатије Сегрејом Лавровим, амерички државни секретар Џон Кери изразио је забринутост због "провокативних" кретања руских трупа дуж границе са Украјином, саопштио је амерички званичник.

Кери је оценио да "провокативно кретање руских трупа дуж границе са Украјином, руска подршка сепаратистима као и њена запаљива реторика подривају стабилност, безбедност и јединство у Украјини", преноси АФП.

Лавров се заложио за хитне мере за смиривање тензија у Украјини, обустављањем војних операција против демонстраната на југоистоку земље и агресивних акција ултранационалиста "Десног сектора".

Коментари / 0

Оставите коментар