Вучић: Србији да дамо све што можемо

 

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић поручио је на почетку свог обраћања посланицима Скупштине Србије  да жели резултат за Србију, те да је “време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо”.

Србија 27.04.2014 | 10:25
Вучић: Србији да дамо све што можемо

 "После велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи", рекао је Вучић.

Будућа влада јединствена је по много чему, оценио је Вучић, формирана је у веома кратком року и ужива снажну подршку парламента без преседана у историји, али она, како је додао, не би значила ништа ако се не искористи да би се променили животи грађана.

"Ми не желимо власт ради власти, већ ћемо поверење грађана искористити да бисмо Србију учинили бољим местом за живот", рекао је Вучић.

Навео је да се при саставу владе водио интересима Србије и грађана, а не унутарпартијским постулатима, јер сматра да ниједна партија није довољно добра да управља свим важним местима и зато што је потребно знање свих како би се живело боље.

"Србија је важнија од нас, сваког од нас и свих политичких странака", рекао је Вучић и навео да је зато био склон идеји ротирања председника парламента, али да та идеја није добила подршку.

Вучић је нагласио да ће лично заступати Србију у преговорима са Приштином. Истакао је да је споразум са Приштином један од успеха претходне владе, наводећи да и убудуће неће бежати од косовског проблема, нити забијати главу у песак.

"После много тирада у којима смо слушали о томе ко, како и на који начин заступа интересе нашег народа, натполовична већина гласова које је СНС добио на Косову јасно показује коју икакву политику је ова држава добила", оценио је Вучић.

Вучић је у експозеу о будућим циљевима и програму владе навео је да је током протеклих 15 и 25 година јавност чула многа обећања али је учинак био слаб, те додао да се никада не би усудио да стоји пред посланицима да не мисли да су циљеви ове владе достижни.

Постављам високе и амбициозне циљеве и стандарде, али и радим да бих те циљеве остварио, навео је Вучић и подсетио да су превише политичари продавали бајке српској јавности, неодговорно су се понашали и трошили оно што суштински нимсо имали.

"Уместо ретровизора морамо узети у руке двогледе, морамо да мењамо и однос према раду и важно је да много радимо", рекао је Вучић.

У Скупштину Србије је стигао предлог о саставу нове Владе, која ће, на челу са премијером Александром Вучићем, имати четири потпредседника, а поред 16 ресорних министарстава биће и два министра без портфеља.

Према предлогу, Ивица Дачић биће први потпредседник Владе и министар спољних послова, а потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре биће Зорана Михајловић.

 Функцију потпредседника Владе обављаће и министар трговине, телекомуникација и туризма Расим Љаић. Четврто потпредседседничко место у Влади заузеће и нова министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Нови-стари министар финансија биће Лазар Крстић, а министар привреде постаће Душан Вујовић. Кадрови Социјалистичке партије Србије у новој Влади биће министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић и министар енергетике и рударства Александар Антић.

Функцију министра правде обављаће Никола Селаковић, министар просвете, науке и технолошког развоја биће Срђан Вербић, а министар здравља Зоран Лончар, док министар културе и информисања остаје Иван Тасовац.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална пиатања биће Александар Вулин, а министар одбране Братисалав Гашић.

На чело Министарства унутрашњих послова доћи ће Небојша Стефановић, а министар омладине и спорта остаће Вања Удовичић.

Министри без портфеља биће Велимир Илић и Јадранка Јоксимовић.

Посланици Скупштине Србије усвојили Закон о министарствима и измене Закона о Влади, чије је усвајање био предуслов за избор владе 27. априла.

Коментари / 0

Оставите коментар