Сјећање на жртве Јасеновца

 

Служењем Свете архијерејске литургије у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици јутрос је настављено обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Република Српска 27.04.2014 | 10:10
Сјећање на жртве Јасеновца

 

Литургију је уз саслужење више свештеника предводио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, а присуствовао је велики број вјерника, родбине и потомака страдалих.

Молитви за покој душа страдалих жртава логора Јасеновац присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија, начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро и остали званичници ове општине, градоначелник Приједора Марко Павић, начелник општине Градишка Зоран Латиновић, представници СУБНОР-а, удружења логораша, политичких партија, те Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Парастос и помен невиним жртвама усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини данас ће бити служен 12.00 часова у Спомен-подручју "Доња Градина", на територији општине Козарска Дубица.

Служењу парастоса претходиће полагање вијенаца на гробном пољу "Тополе" у 11.30 часова, а обраћање званичника планирано је у 13.00 часова.

Синоћ је у Козарској Дубици, у оквиру Меморијалне академије, изведен ораторијум "Голгота јасеновачка", чиме је почело обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

У систему концентрационих логора Јасеновац, Доња Градина представља највеће стратиште тог логора, које се простире на 116 хектара на којима се налази 64.800 метара квадратних масовних гробница.

Српско, јеврејско и ромско становништво довођено је из Поткозарја и других дијелова злогласне Независне државе Хрватске и одмах у колонома вођено је на губилиште у Доњу Градину. Након ликвидације, лешеви су закопавани или бацани у ријеку Саву.

Према процјенама стручњака, у периоду од 1941. године до 1945. године у том логору убијено је више од 700.000 дјеце, жена и стараца, навише Срба, Јевреја и Рома.

Концентрациони логор Јасеновац основала је и њиме управљала Независна држава Хрватска. По начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим губилиштем које је током рата постојало у свијету.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

никола

27.04.2014 09:31

И сви страдасе од муслиманске и хрватске руке.. Нека им је вјецна слава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАГАЈ

27.04.2014 09:48

За николу. Име ме подсјети на Николетину Бурсаћа из романа Ћопића. Заиста глуп коментар. У Јасеновцу нису само Срби страдали, (јест њихов број био највећи), али тамо су и други страдали, сви они који су били антифашисти, међу њима велики број и Хрвата, Јевреја, Муслимана, Цигана... А да Николи појасним да муслимани никакве везе са Јасеновцем немају. Они су писали петиције да се престане са злочинима над Србима. Никола, немој само дједове књиге читати у њима није баш све истина. А мислим да би Хрватска требала да се угледа на Турску и призна тај геноцид из прошлости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.04.2014 18:33

Што се тиче жртава нико нормалан не одваја Србе Роме и Јевреје па ми није јасно чему ови напади на Николу, а што се тиче Хрвата и Муслимана који су се противили Павелићу то ми спада у научну фантастику. Да су којим случајем понеки осјетили грижу савјести над монструозним злочинима преча им је била њихова задњица. Па гдје су били бар приликом пробоја из логора. Безвезе је да не напишем глупо остављати овакве коментаре и вријеђати жртве Србе, Јевреје и Роме чије душе још лебде изнад Градине.

ОДГОВОРИТЕ