Виадукт остаје без посла?

Међудржавна комисија за јавне набавке, која води процедуру изградње моста на ријеци Сави код Свилаја, највјероватније ће поништити тендер за избор извођача радова на овом пројекту и расписати нови.

Босна и Херцеговина 26.04.2014 | 21:00
Виадукт остаје без посла?

Други сценарио је да та комисија, која ће се састати највјероватније сљедеће седмице, посао изградње моста код Свилаја, који касни више од три године, додијели неком другом од понуђача с тендера завршеног почетком прошле године с обзиром на то да ЕИБ и ЕБРД већ скоро годину дана не дају сагласност на избор загребачке фирме "Виадукт", која је побиједила на тендеру са својом понудом од 24.846.492 евра.

Овај мост финансирају Босна и Херцеговина и Република Хрватска у омјеру 50:50 одсто.

"Немам таквих информација. ЕБРД и ЕИБ не одговарају ни са 'да' ни са 'не', што ставља неку врсту упитника на све то. Они су могли рећи 'не' и да идемо даље", рекао је Дамир Хаџић, министар транспорта и комуникација БиХ.

На питање да ли то даље значи поништење тендера, Хаџић каже да што се њега тиче треба тражити новог с листе, а не поново поништавати тендер, који превише дуго траје и због којег касни изградња.

"Ја у овом тренутку не могу рећи ништа. Оно што могу рећи јесте да покушавамо да стиснемо све и сустигнемо рокове, односно у ову грађевинску сезону уђемо с градњом моста. Ако то не урадимо ове године, поставља се питање инвестиција 'Аутоцеста ФБиХ' од десет километара и генерално питање због чега нека од страна у овом поступку не жели да дође до реализације пројекта", казао је Хаџић.

Подсјећања ради, прича о изградњи моста на ријеци Сави код Свилаја на коридору 5ц почела је још 2010. године с планом да пројекат буде завршен у 2012. години.

На првом тендеру, који је расписан 2011. године, понудом од 21 милион евра побиједила је аустријска фирма "Штрабаг", али у року од 180 дана од избора није уведена у посао јер инвеститор није обезбиједио сву потребну документацију, односно грађевинске дозволе и сагласности.

Само дан након истека тих 180 дана "Штрабаг" раскида уговор и тражи одштету од око 2,5 милиона евра. Због свега овога у причу о изградњи моста код Свилаја укључили су се и СИПА и Тужилаштво БиХ због сумње да је "Штрабагу" неко сугерисао да "дампингује" цијену и предложи нереално ниску како би били изабрани иако су били свјесни да тај пројекат не може бити урађен за тај новац.

Те 2012. године било је прича па и покушаја да се "ревидира" пројекат односно гради јефтинији мост, али до тога није дошло.

Након што је "Штрабаг" одустао од посла, међународна комисија која води пројекат изградње моста хтјела је посао додијелити другопласираном, односно "Виадукту" из Загреба, и ту су се сложиле обје стране, односно и БиХ и Хрватска, с тим да је договорено да пола посла припадне зеничкој компанији "Метално".

Понуда "Виадукта" тада је била око 25,6 милиона евра плус ПДВ, међутим Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој то нису дозволиле, инсистирајући на томе да тендер буде поништен и да буде расписан нови, што је на крају и урађено.

На другом поновљеном тендеру, који је завршен у марту 2013. године, најповољнију, односно најнижу понуду доставио је конзорцијум ОХЛ и "Складградња" са цијеном од 23.863.392 евра, затим ЈВ "Хидроелектра нискоградња" и "Интеграл инжењеринг", а тек онда "Виадукт" с цијеном за скоро милион евра вишом од првопласираног. Међутим, то није спријечило Међудржавну комисију да посао ипак додијели њима.

У међувремену, односно у октобру прошле године у Хрватској је ухапшен и Дамир Кезеле, један од чланова Управе фирме "Виадукт", али због извлачења новца из "Хрватских аутоцеста".

Образложење Министарства транспорта и комуникација БиХ због чега је посао изградње моста додијељен трећепласираном је тај да је прворангирани "промашио тему" и да понуда није била у складу с конкурсном процедуром, док је другопласирана фирма у сукобу интереса јер је Институт за грађевинарство Бањалука у власништву фирме која се пријавила на тендер.

Мост на ријеци Сави код Свилаја, који би спајао Хрватску и БиХ на коридору 5ц, треба да буде дуг 640 метара, широк 29, са три возне траке и заштитним појасом од пола метра с обје стране. У идеалном сценарију и уколико би градња почела ове године, овај мост неће бити завршен до краја 2016. године.

2012. потписан први уговор о изградњи

2014. тендер још није завршен

25 милиона евра ће коштати радови

640 метара биће дугачак мост

29 метара биће широк мост

Коментари / 0

Оставите коментар