Народу потребнија правда него злато

Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а у НС РС, у интервјуу за Независне новине рекао је да се РС налази у катастрофалној  економско-социјалној ситуацији која је резултат деветогодишње владавине СНСД-а и њихових коалиционих партнера.

Република Српска 26.04.2014 | 08:50
Народу потребнија правда него злато

"Нажалост, РС данас има више незапослених него прије десет година, као и једнак број пензионера и запослених радника", рекао је Говедарица.

НН: Већ неколико пута НС РС нема кворума за одржавање сједница. Да ли ће те тражити одговорност посланика из СДС-а?

ГОВЕДАРИЦА: СДС има 18 мандата у НС РС, док СНСД посједује 38 мандата од 42, који представљају скупштинску већину. Да је којим случајем обрнута ситуација, НС РС никада не би дошла у ситуацију да има проблема са кворумом. Има посланика који већ годину дана не долазе, а ради се о онима који нису из СДС-а. Пословничке норме нису дефинисале санкционисање и одговорност уколико се посланици не одазивају редовно на сједнице. Самим тим, сазрело је вријеме да будуће руководство НС РС ријеши то питање.

НН: Да ли још мислите да је НС РС "проточни бојлер" и није ли нормално да они који имају већину доносе законе?

ГОВЕДАРИЦА: Добро сте примијетили, али овај је парламент у протекла два мандата доносио и оне законе који су направили огромну штету РС. То значи да су РС потребни додатни одговарајући антикорупциони закони који ће прописати одговорност оних који такве законе предлажу. Ту првенствено мислим на министре, помоћнике министара и њихове савјетнике. У том случају поменута господа би добро размислила да ли су спремни да креирају одређене законе у корист привилегованих појединаца. Да вас подсјетим, Закон о стварним правима, који је прописао како и на који начин земљиште из друштвене може да се претвара у приватну својину, направио је несагледиву штету РС, а донио личну корист привилегованим кумовима и пријатељима. Исти случај је и са још неким законима и одређеним приватизацијама које су договаране у "четири ока" без отвореног поступка и поред многобројних упозорења посланика СДС-а да се ради о штетним актима. Због тога сте често могли да чујете да НС РС, у пренесеном значењу, представља једну врсту проточног бојлера коме струју пали и гаси, нажалост, један човјек који је заробио институције РС у сваком погледу.

НН: СДС је поприлично убијеђен у побједу на наредним изборима. На чему темељите тај свој оптимизам?

ГОВЕДАРИЦА: У чињеници да се РС налази у катастрофалној економско-социјалној ситуацији која је резултат деветогодишње владавине СНСД-а и њихових коалиционих партнера. Нажалост, РС данас има више незапослених него прије десет година, као и једнак број пензионера и запослених радника. Такво стање је неодрживо. Актуелна власт је у својој, скоро, деценијској владавини имала прилику да се обрачуна са криминалом и корупцијом. Епилог њиховог обрачуна јесте институционална корупција која нас је довела у ситуацију да Републиком Српском управља десетак имућних скоројевићких породица. Због тога смо и предлагали закон о испитивању поријекла имовине, за који није било политичке воље од стране владајућих странака. Зато данас и предлажу да треба основати "банку хране", која, наводно, треба да ријеши глад и сиромаштво отпацима хране владајуће елите. То је највјероватније неки нови појавни облик социјалне демократије. Очигледно је да живимо у времену када је народу у РС можда потребнији грам правде него килограм злата.

НН: Очигледно је да је кампања у РС већ почела. Какву кампању могу очекивати грађани?

ГОВЕДАРИЦА: СНСД наредне изборе доживљава као борбу из које ће изаћи као побједници или као поражени. У случају побједе себе ће амнестирати од одговорности, а у случају пораза свјесни су да до такве амнестије неће и не може доћи. То нам говори да ће ово бити, за појединце, борба за личну слободу и логично је закључити са каквом кампањом се суочавамо заједно са нашим грађанима.

НН: СДС ће предводити коалицију за промјене, за коју владајуће странке тврде да немају капацитета да добије изборе, јер се ради о људима који су већ имали прилику да владају, а нису урадили ништа...

ГОВЕДАРИЦА: На основу таквих опсервација СНСД никада не би дошао на власт 2006. године. На основу таквих квалификација и инсинуација Томислав Николић никада не би био предсједник Србије нити би Александар Вучић био предсједник Владе Србије. Са друге стране, Младен Босић (лидер СДС-а) је човјек кога нико не може довести у везу са било којом нечасном радњом у којој је учествовао, што је основни предуслов за политичку храброст, већ се користе нечасне квалификације појединих, а неформалних, портпарола Додика када је он у питању. То само говори колико се озбиљно Додик бави предсједником СДС-а.

НН: СДС оптужују да обесмишљава референдум у РС, а то се повезује са декларацијом коју је СДС потписао у Сарајеву. О чему се ту ради?

ГОВЕДАРИЦА: Додик поставља ствари на начин као да је у протеклом временском периоду, од 2006. на власти био СДС и као да смо ми све ове године причали о отцјепљењу и независности. Зато је Босић позвао Додика да каже јавности да ли постоје реални услови за независност РС у овом моменту. Колико могу да примијетим, Додик се није никада јавно огласио на постављено питање. Сматрамо и тврдимо да је то што је Додик радио у протеклом периоду, када је у питању референдум, само дискредитовало и добрим дијелом потрошило институцију референдума. Потписана заједничка изјава са народњачким партијама, на коју је ставио потпис и предсједник Европске народњачке партије, представља расположење СДС-а да се једног дана нађе у породици европских народњачких партија којој ове године приступа СНС из Србије.

НН: Из СДС-а стижу обећања да ће хитно бити спроведена истрага у 24 највеће афере? О којим аферама се ради?

ГОВЕДАРИЦА: Борба против корупције, то јест "санадеризација" и "тајкунизација" су процеси који сазријевају и у РС и које нико не може зауставити. Ријеч је о вољи грађана. То није плагијат демократије какав данас имамо, већ владавина права у којој нема повлаштених. Живи били па видјели!

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

САША

25.04.2014 20:03

Нико од вас и не очекује да за двије године поправите уништену и покрадену економију, али оно што сигурно можете јест увођење права и праведности у Српску. Укратко - у суднице па у затворе.... Редом, од највећих криминалаца па до шибицара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги рс

25.04.2014 20:10

Како народ брзо заборавља. Додик јесте лопов али није ко СДС продаво територију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

25.04.2014 20:30

Нек ми неко објасни ста то знаци правна дрзава на нивоу БиХ, за ста се СДС залазе? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

идемоо

25.04.2014 20:52

Хајде лајк за Вукоту Говедарицу!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

25.04.2014 21:26

Напокон да и неко од високих функционера СДС-а добије прилику да да интервју на овим резимским писаним медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

25.04.2014 21:26

Гаги Драги господине против ната и моцна русија ломи копља а нас, саку јада немој ни спомињати,него реци засто ниси узео пуску и заједно са свом овом сиротињим бранио Српску те спрјецио продају територија а могао си повести и свог идејног водју, па да пусеци његове цигаре заузмемо и Берлин.Против НАТО масинерије нисмо имали сансе али против криминалаца у власти имамо,само ако МУП,тузиластво и судство поцну радити свој посао.Пуна подрска за борбу против банде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша ЧЧович

25.04.2014 22:07

Ако буде правде, комплетан врх снсд ће на робију послије избора. Наравно прије тога треба кориговати све законе које су Додик и његов клан усвојили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Бајиног пионира

25.04.2014 22:15

ајде ти си видим паметан објасни продају Телекома Рафинерије па сад Електропривреде гдје су те силне паре да није нешто и у твојим џеповима колико си слијеп мој баја не видиш да су ти и праунуци задужени све отишло у аеродром у Требињу на који ће сљетати авиони са туристима за Андрићград само да виде бају,кусту и григорија а ти ћеш можда бити у пионирској униформи тамо јер си заслужан за све ово заједно са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАТАРЗА

26.04.2014 09:43

Када додјете на власт прво сто требате урадити је да просирите капацитете затвора,и прво хапсење ,одузимање имовине па онда нека се полако судјење одвија лопинама белосветским.. Ако не буде тако радице мотика и преко васих ледја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

26.04.2014 09:59

Гаги,ниси сав свој. Млатиш глупости,или си добро млад или мораш тако. СДС није продавао ништа већ је стварао и часно одбранио РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

26.04.2014 11:20

За Гагија Вукота је био малољетан када је био рат. Његовог покојног оца иначе професора историје Обрена су истјерали са посла у фочанској гимназији због српства. То знам јер ми је предавао и код њега сам положио матурски испит. Баш ме занима како је СДС продавао територије и како је баја онда гласао у скупштини?! Мора да имаш негдје увучене руке као твој баја који је Ешдауну правио списак кога треба скинути из читавог политичког живота од СДС-овог кадра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колапс

26.04.2014 11:49

близи се вријеме промјена.јос мало,па нова власт да крене са пуном снагом у обнову и цисцење нерада.бице посла на претек.вукота са добром екипом па на посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

26.04.2014 11:56

Људи, избор измедју СДС и СНСД је.. правна дрзава БиХ или РС.. па бирајте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

петруци

26.04.2014 12:34

Назалост Народна Скупстина није народна него само средство СНСД да уради оно сто је зацртано.Њихови посланици не долазе осим када треба да продје несто сто се да на гласање а предлог је СНСД-а.Ту су први.Па некад се треба и сликати или бити видјен на корумпираном јавном сервису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад Јездиц

26.04.2014 14:13

Правде је потребно висе него икад али са овом гарнитуром власти то никад нецемо доцекати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола БЛ

26.04.2014 15:12

Траба да смо срецни јер ми имамо наса два Вуцица, Говедарицу и Огњена Тадица. Њих двојица су довољно млади и енергицни да све ове криминалце стрпају тамо гдје им је мјесто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

робy

26.04.2014 16:03

"горан врс": Ако си тај који се дици војниковањем,онда би требало прво да радис на томе за ста си се "борио". А то је - уцврстити темеље Републике Српске. Пусти дрвену политику, гањај лопове а не знас гдје ти је дрзавна граница. И ја сам био ВРС и гласам за оне који слиједе идеју оног за ста сам ратовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реза Бајиног пионира

26.04.2014 18:35

Човјек је лијепо питао ако неко зна да објасни... Ти си очигледно тупав за тако нешто. И управу си да је човјек паметан јер очигледно је да нико не зна одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

26.04.2014 18:45

Нека се неко напокон сјетио да треба провјерити лоповлуке ове власти, доста су њихови кумови и пријатељи куповали предузеца за мале паре...Треба и овај народ да зиви, а не само појединци -присталице Милорада Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Херцеговина

26.04.2014 19:28

Хоцемо борбу против криминала и корупције то је оно сто се трази..

ОДГОВОРИТЕ
Name

перун

26.04.2014 19:53

за ВРС РВИ Нема шта...србенде сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо за перуна

26.04.2014 23:29

Дабогда ти Милорад био предсједник опстине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перун

27.04.2014 17:11

Ацо ти можда мислиш да је то клетва?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Ђорђе

30.04.2014 10:57

Ма народу је потребан хљеб, и да му плате не касне кад их поштено заради, веће плате и пензије, запослење дјеци палих бораца, РВИ, стимулација трудницама, е то је потребно ово народу, то је нама потребно

ОДГОВОРИТЕ