Шумари праве обућу

Иако за поједина занимања попут обућара постоји добра прилика за запослење и потражња на тржишту рада, због незаинтересованости ученика и родитеља већина средњих школа у Републици Српској, које имају услове за то, у наредној години неће организовати њихово школовање.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Шумари праве обућу

Тако, на примјер, у Котор Варошу наредне школске године, а што се десило и у неколико претходних,неће бити формирано одјељење будућих обућара, иако у овој општини постоји фабрика обуће у којој је запослено 1.600 радника из ове области, а у којој је стална тенденција раста запослености.

Према подацима Филијале Завода за запошљавање у овој општини,тамошња фабрика обуће је само за прва три мјесеца у 2014. години запослила нових 400 радника, а због недостатка кадра посао су добијали шумарски техничари, аутомеханичари, трговци и многи други који су се нашли на списку незапослених.

"За занимање обућара једноставно нема интересовања јер су родитељи у својим захтјевима нереални и сви желе да дјецу упишу у економску школу или гимназију.Покушали смо разговарати како с њима, тако и са дјецом, али без успјеха", казала је Данијела Костић,директор Средњошколског центра "Никола Тесла" из Котор Вароша.

Додаје како су разговори вођени и са појединим послодавцима којима је предложено да кроз дописе мотивишу дјецу,али да су они то одбили јер им је очигледно више у интересу да плаћају нискоквалификоване раднике него оне који су за то обучени.

"Мало родитеља и ученика је упућено да се посао прво мора понудити незапосленом обућару, па тек онда неком ко је завршио нешто друго, ако се за то радно мјесто тражи обућар", казала је она.

Иначе, уписном политиком у средње школе у Републици Српској, а коју је Министарство просвјете и културе недавно објавило, из области текстилства и кожарства планиран је упис тек 184 ученика од око 12.800, колико треба да се упише у 92 јавне и приватне школске установе.

Највише ученика биће уписано у гимназије, и то 2.708, затим у смјерове економија, право и туризам 2.680, те у области машинства и обраде метала, у коју према плану треба да се упише 1.366 ученика.

У Занатско-предузетничкој комори кажу како је уписна политика за наредну годину још једном показала да је неопходно извршити велике реформе како у просвјети, тако у самом занатству, иначе ће у супротном изузетно перспективна грана изумријети.

"Занатство се треба рехабилитовати јер би држава на основу њега могла да успостави свој социјални мир.

Морамо створити услове да оно постане интересантно и да се дјеца почну интересовати за своје занимање", казао је Јовица Братић, директор ове коморе, додајући како сваки озбиљан занатлија својим
рукама дневно може зарадити као инжењер.

Коментари / 0

Оставите коментар