Тужбе против аутора књиге „Рушење Републике Српске“

Транспаренцy Интернатионал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ), Центар за информативну деконтаминацију младих (Бука), Хелсиншки парламент грађана Бања Лука (ХЦА), те Светлана Ценић и Тања Топић,поднијели су Основном суду у Бањалуци тужбу против Стефана Каргановића, Ненада Новаковића и издавачке куће Бесједа због клевете.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
 Тужбе против аутора књиге „Рушење Републике Српске“

Наиме, у књизи Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата,  поменуте организације и појединци су стављени на “црну листу” организација и појединаца који се оптужују за рушење уставног поретка и подстицање на нереде. Посебно је забрињавајуће да су ове озбиљне оптужбе објављене као дио едиције СНСД, и налазе се на званичној wеб страници владајуће странке у РС, што додатно подгријава атмосферу линча, пријети слободи говора и Републику Српску ставља у ранг са диктаторским режимима.

 

Због тога су ТИ БиХ, ХЦА, Бука, Ценић и Топић, позивајући се на Закон о заштити од клевете, заједно поднијели тужбе против Стефана Каргановића, аутора спорног текста, као и Бесједе као издавачке куће, и Ненада Новаковића, као главног уредника Бесједе. У тужбама се јасно наводе докази против тврдњи да се ради о “лажним организацијама” и указује на недостатак било каквих аргумената.

Изношење веома озбиљних оптужби, без икаквих доказа и аргумената и без навођења извора, јасан су показатељ да је једини циљ оваквих написа дискредитовање и позивање на линч ових организација и појединаца, што шаље веома опасну поруку цјелокупном цивилном друштву у Републици Српској.

 

Имајући у виду да овакве оптужбе нарушавају углед организација и појединаца и угрожавају њихов рад и безбједност, циљ тужбе је правна заштита и званична осуда оваквог понашања, како би се зауставила пракса креирања црних листа и позивања на линч оних који указују на неправилности у друштву. ТИ БиХ се нада да ће Суд стати у заштиту организација цивилног друштва и појединаца и тиме допринијети заустављању праксе обрачунавања режимских писаца и медија са цивилним друштвом кроз нападе, изношење неистине, па чак и покушаје криминализације организација и појединаца.

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ГОЈА ГРАДИШКА

22.04.2014 13:03

ШТА ЊИХ БРИГА ЗА ТУЖБЕ, БИТНО ЈЕ ДА ИХ ЈЕ ДОДИК ДОБРО ПОЧАСТИО НАШИМ ПАРАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМО

22.04.2014 19:15

СРЕЋА ПА ЛИК ЖИВИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ .. ХААА ...ЛИК САДА УВЕЛИКО ТРОШИ ПАРЕ ПО АМЕРИЦИ И НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ГА БИЈЕДА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОМБАШ РАЈКО

22.04.2014 19:20

СА ТОЛИКО ПАРА МОГАО ЈЕ ПОРОДИЦАМА РВИ И БОРАЦА ШТОШТА РИЈЕШИТИ + ЊИХОВА ДЈЕЦА БИ ЗА ПРАЗНИК МАКАР МОГЛА ШТА КВАЛИТЕТНО ЈЕСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши рви и џаба борац био

22.04.2014 19:38

БОМБАШ РАЈКО ... какви борци они из парка нису смјели да изађу и ове обмане јавности са којекаквим вијестима само да скрену пажњу јер је неко узео паре од демонстраната из парка и ту је причи крај,а биједа нека глаба кости и диви се нашем ПРЕДСЈЕДНИКУ како обилази свјетске силе које нам се смију какав нас криминалац води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера

22.04.2014 21:01

Ста то ни њима не смијес реци да су србомрсци,западни плаценици и сл. Хм ти демократију када не могу да казем истину.

ОДГОВОРИТЕ