Санадерова одбрана тражи ново суђење

Одбрана бившег премијера и председника ХДЗ-а Ива Санадера затражила је да Врховни суд укине прву неправоснажну пресуду и нареди ново суђење због оптужби за ратно профитерство у "случају Хyпо" и примање провизије од мађарског МОЛ-а за препуштање управљачких права у хрватској нафтној компанији Ини.

Република Српска 24.07.2013 | 07:45
Санадерова одбрана тражи ново суђење

Одбрана бившег премијера и председника ХДЗ-а Ива Санадера затражила је да Врховни суд укине прву неправоснажну пресуду и нареди ново суђење због оптужби за ратно профитерство у "случају Хyпо" и примање провизије од мађарског МОЛ-а за препуштање управљачких права у хрватској нафтној компанији Ини.Осим што је тражила ново суђење пред измењеним судским већем,пренела је хрватска агенција ХИНА, Санадерова обрана у жалби, предатој загребачком Жупанијском суду, предлаже и блажу затворску казну од десетогодишње, на коју је бивши премијер осуђен у новембру прошле године.

Образлажући ту пресуду, судија Иван Турудић је описао Санадера каоратног профитера, али и особу која је због задовољења најнижих потреба издала националне интересе. Но, у опсежном образложењу Турудић је навео да су Санадеровим неделима придонели и његови сарадници из владе и председништва ХДЗ-а. Санадерови адвокати Чедо Продановић, Јадранка Слоковић и Горан Суић у жалби тврде да би та пресуда требало да буде поништена, а суђење поновљено због битних повреда одредаба казненог поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, али и одлуке о казни. Одбрана најспорнијим сматра што је суд одбио низ њихових сведока, а безрезервно поклонио веру "неистинитим исказима" људи који су теретили Санадера. Међу њима су најважнији бивши ријечки тајкун Роберт Јежић који је сведочио да је Санадер преко његових рачуна у иностранству примио пет милиона евра, односно половину договореног мита од председника управе МОЛ-а Золта Хернадија, и Драго Видаковић који је рекао да је видео како је челник Хyпо банке Волфганг Култерер Санадеру на паркиралишту у Клагенфурту предао жути коверат, пренела је ХИНА. У опширном образложењу обрана истиче и да не стоји тврдња да је Санадер користио свој ауторитет како би се променио међудеоничарски  уговор с МОЛ-ом на основу којег је та компанија преузела управљачка права у Ини. Жалећи се на висину казне, обрана сматра да је суд био престрог и да у довољној мери није ценио Санадерове олакшавајуће околности, међу којима је и учешће у Домовинском рату. Турудић на Санадера није применио уобичајену праксу ублажавања казне због ратних заслуга, истичући да је ратно стање искористио за властито богаћење, али и да је своје "уске, личне интересе ставио изнад интереса Хрватске".

Коментари / 0

Оставите коментар